Tàrrega disposarà d’un espai dedicat al llegat artístic dels pintors muralistes Jaume Minguell Miret (1922-1991) i el seu fill Josep Minguell Cardenyes (1959), nascuts a la ciutat. Es tracta d’un projecte que s’inspira en els anomenats “gabinets de curiositats”, petites sales on es conserven i mostren objectes diversos destinats a l’estudi i la recerca. En aquest cas, el punt de partida serien els dibuixos previs a les pintures al fresc com a exponents del patrimoni mural realitzat per la nissaga Minguell. El “Gabinet Nissaga Minguell – Pintors de frescos” (aquest és el nom provisional que du el projecte) ocuparia un espai al Museu Tàrrega Urgell, equipament del nucli antic que està situat a 50 metres de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, on es poden admirar frescos de Jaume Minguell (capelles de Montserrat, Dolors, Sant Josep i la Immaculada) i Josep Minguell (conjunt de la nau central, creuer i capella major). Altres edificis de Tàrrega que contenen obra mural de Josep Minguell són el vestíbul de l’Ajuntament, el Teatre Ateneu i l’ermita de Sant Eloi. Per posar fil a l’agulla a aquesta iniciativa cultural de referència, la Casa Consistorial de Tàrrega ha acollit una reunió de treball en què Josep Minguell ha exposat les línies estratègiques del projecte a les administracions que contribuiran a fer-lo realitat. Hi han participat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; i el president del Consell Social de la UdL, Delfí Robinat. De la trobada ha sorgit un consens per materialitzar el projecte i iniciar les tasques preparatòries si bé encara sense concretar-ne el calendari. El pintor Josep Minguell ha explicat que “aquest gabinet és una idea que neix amb molta il·lusió i que transmetrà al públic el misteri que hi ha al darrere d’una pintura al fresc”. A més, ha assenyalat que “Tàrrega és el lloc natural on fer realitat aquest projecte, ja que tant el meu pare com jo hem nascut i viscut a la ciutat”. “Tàrrega compta a més amb obra molt significativa de la nissaga Minguell en diferents espais i edificis”, ha apuntat. Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha expressat el suport de les diferents administracions implicades en el projecte: “els Minguell són artistes de reconeixement internacional i a la vegada molt arrelats al territori. La creació d’aquesta nova sala contribuirà a divulgar el seu llegat a la vegada que apuntalarà els atractius museístics de la ciutat”.
Jaume Minguell Miret i el seu fill Josep Minguell Cardenyes han esdevingut dos grans exponents de la pintura mural al fresc, tant pel que fa a pràctica artística com a l’estudi i recerca d’aquesta singular tècnica. La seva tasca ha generat un conjunt de 83 cicles de pintura mural (33 Jaume Minguell i 50 Josep Minguell) estesos en 42 poblacions.
JAUME MINGUELL MIRETLa trajectòria artística del pintor Jaume Minguell Miret s’estén durant més de mig segle partint des dels anys 30 i recorrent diverses etapes que tenen com a fil conductor el caràcter expressionista. Evoluciona i es caracteritza pel gran domini de diversos procediments pictòrics i l’evolució del llenguatge cap al postimpressionisme, l’abstracció i el naturalisme entre altres. Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX.
|
Balaguer ha acollit el rodatge del film ‘Killder’, dirigida per JR Armadàs
La ciutat de Balaguer va acollir durant la setmana passada el rodatge d’algunes escenes del film ‘Killder’, un…