“Som persones, no ens etiquetis”, lema del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Avatar photo

“Som persones, no ens etiquetis” va ser el lema de les activitats portades a terme aquest dissabte a Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebrava oficialment ahir diumenge, dia 3. Quasi 150 persones de 7 entitats socials lleidatanes que treballen en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, a més d’autoritats, familiars i simpatitzants, van participar en els actes reivindicatius, que van consistir en la lectura d’un manifest i en una batucada, a càrrec del grup Tamtamtukem, que va anar de la Sala Jaume Magre fins a la Plaça de Sant Joan, passant pel carrer Sant Antoni i Carrer Major.

L’acte de lectura del manifest va estar presentat per Postureig de Lleida i Joan Sorribes, a les 10.30 hores, a la Sala Jaume Magre, amb la presència dels regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavi Blanco, i dels també regidors Marta Tristany, Roger Melero, Juanjo Falcó, Sergi Grimau i Laura Bergés. També va ser traduït a la llengua de signes pels alumnes del CFGS de Mediació comunicativa de l’INS Ronda.

El manifest, amb el lema “Som Persones. No ens etiquetis”, vol evidenciar les principals dificultats amb les què es troba el col·lectiu pel que fa al tracte i les discriminacions que pateixen quan la societat els etiqueta, va ser llegit per una persona representant de cada federació i entitat organitzadora, en versió Lectura Fàcil. Aquest document ha estat elaborat per les persones del servei “Fem-ho Fàcil” de Fundació ASPROS, com a col·laboradores de la jornada.

Les associacions convocants de l’acte van fer una crida pública al canvi en la mentalitat i en el llenguatge utilitzat per la societat envers les persones amb discapacitat i van demanar un tracte inclusiu, també en el llenguatge, que elimini els estereotips i les fórmules despectives, desfasades o que discriminen.

Les diferents entitats participants van manifestar les següents reivindicacions a través del manifest:

Així, FeSalut va defensar “la igualtat i la no discriminació, perquè és un dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans i en la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat”.

Federació ALLEM va reclamar que “se’ns tracti com a persones de ple dret que som, i no es refereixin a nosaltres com a discapacitades”, ja que aquesta actitud “facilitarà la nostra plena participació en la societat, a la vida civil, política, econòmica, social i cultural”.

“Valoreu-nos, teniu en compte també la nostra veu. Coneixeu-nos, confieu en les oportunitats reconeixent les capacitats” perquè “etiquetar-nos ens fa dubtar de les nostres decisions i també crea pors i inseguretats a les nostres famílies. Les etiquetes ens fan sentir malament”. Va ser la petició de Down Lleida.

Segons la Federació ECOM-ASPID, “cal que la societat faci un canvi de mirada, per fer possible que totes les persones estiguin en igualtat de condicions i tinguin les mateixes oportunitats” i “aconseguir que totes les limitacions puguin passar desapercebudes, que tothom tingui cabuda dins la normalitat”.

Salut Mental Catalunya va exposar que “a les persones amb problemes de salut mental se’ns hi atribueix característiques com boja, imprevisible, mandrosa, incapaces per treballar i prendre decisions, poc intel·ligents, agressives, etc.”, i va criticar que aquestes són etiquetes “que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments que la gent pugui tenir cap a nosaltres”.

De la seva part, FEPCCAT-AREMI va demanar a la societat “has de conèixer a la persona i no et caldrà posar-li cap etiqueta. Les etiquetes poden estar molt allunyades de la realitat. Per això, no et fa falta cap etiqueta per a parlar de nosaltres. Perquè la discapacitat en si, no defineix a la persona. La defineix la manera en com tu la coneixes”.

Finalment, l’ONCE va demanar que “la terminologia que s’utilitza per parlar de les persones amb discapacitat no sigui despectiva i tampoc desfasada” i que “promovem la diversitat. Tots som diferents. Som persones, part de la comunitat diversa. Som feliços, som com som, i el que volem és no ser discriminats/des. Volem igualtat d’oportunitats”.

La lectura va estar acompanyada musicalment pel Trio Orfeu, i en acabar, un grup de persones van voler representar simbòlicament la necessitat de trencar amb les etiquetes, estripant-les públicament, per avançar cap a un món més inclusiu i just.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Port de Tarragona celebra la X Jornada de Dret Portuari

Notícia següent

Turisme de Lleida amplia les visites guiades durant el pont de desembre

Notícies relacionades