Rosa Pujol: “El Centre de Serveis per a la Gent Gran d’Aitona s’inaugurarà el mes que ve”

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

  -Hem superat ja la meitat del mandat, fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de legislatura?

  Com a alcaldessa d’Aitona i com a equip de govern la nostra màxima prioritat per a l’actual mandat, i també al llarg dels darrers anys al capdavant de l’Ajuntament, ha estat, és i seran les persones. Viure en un municipi tan petit com és el nostre ens permet tenir una relació molt estreta i de proximitat amb tots els nostres veïns i veïnes i conèixer quins són els seus interessos i necessitats. Així, durant aquests primers dos anys de mandat hem centrat els nostres esforços i recursos en garantir el benestar, la seguretat, la cohesió i el desenvolupament de tots els aitonencs i aitonenques, especialment d’aquelles persones i col·lectius més vulnerables.

  En aquest sentit, el 13 de novembre obrirem el nou Centre de Serveis per a la Gent Gran; un equipament municipal de primer nivell preparat per a atendre els veïns i veïnes de més edat de casa nostra. A més, hem impulsat un programa d’atenció integral a la gent gran pioner al nostre territori; hem seguit augmentant la partida pressupostària destinada a Benestar Social; i hem ampliat el personal municipal destinat a vetllar per la seguretat i el benestar al nostre poble.

  I finalment, la bona salut de les arques municipals ens ha permès poder dur a terme tot aquest treball social sense haver de prescindir de les necessàries inversions per a garantir el creixement del nostre municipi; i hem fet una ferma aposta pel projecte de Fruiturisme, que any rere any ha seguit creixent.

  -Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia d’Aitona?

  Al llarg dels darrers mesos hem aprovat diferents línies d’ajuts econòmics per als comerços i negocis del municipi afectats per la pandèmia. A més, hem apostat per reduir la càrrega fiscal a què estan sotmesos els veïns i veïnes. Així, en les ordenances fiscals per al 2021 hem congelat el gruix d’impostos i taxes. A més, hem aprovat una rebaixa de la taxa de gestió de residus, que passa dels 44,50€ als 38,56€ per persona empadronada. Finalment, enguany hem incrementat la partida pressupostària destinada a l’àrea de Benestar Social, un dels principals tallafocs amb què compta el consistori per a fer front a la Covid-19.

  -Quins seran els projectes prioritaris en aquesta segona part de mandat?

  Recentment hem aprovat el plec de clàusules administratives per a la licitació pública del projecte de millora i impuls de la zona esportiva municipal, un dels plans urbanístics centrals de l’actual mandat i una de les actuacions més estratègiques al llarg dels darrers anys en matèria de manteniment i promoció dels equipaments públics locals. El projecte té com a objectiu millorar les instal·lacions esportives del municipi i en especial el complex de les piscines. En aquest sentit, actualment les instal·lacions esportives municipals presenten una sèrie de deficiències que fan indispensable aquesta actuació, tant per la millora de les instal·lacions i l’oferta lúdica, com per l’estalvi energètic i la prevenció davant riscos naturals. Cada cop són més els turistes que visiten Aitona en diferents èpoques de l’any i amb aquest projecte pretenem que allarguin la seva estada fent ús de les diferents instal·lacions i ofertes existents.

  Mentrestant, també estem treballant en la substitució de la gespa del camp municipal de futbol per tal de garantir un estat òptim del terreny de joc i una pràctica esportiva segura i adaptada a l’equipament. I finalment, fem una aposta decidida envers a la sostenibilitat energètica. Per tot plegat, durem a terme el canvi d’il·luminació a tot el municipi amb nova tecnologia led i habilitarem plaques solars als edificis municipals al llarg de l’any vinent.

  -Aitona habilitarà un mirador al Castell amb vistes al poble i a la vall. Al mes de juny van començar els treballs arqueològic a la zona i sembla que s’han fet troballes importants. Quan finalitzen aquests treballs arqueològics i quins terminis hi ha per a la construcció del mirador?

  Els treballs avancen a bon ritme i ja han permès la descoberta de diferents materials i estructures a la rampa d’accés del castell i a la zona d’entrada. Així és constata l’informe preliminar dels treballs elaborat per l’arqueòloga Ariadna Vidal, i que s’acabarà d’ampliar un cop finalitzi la intervenció i s’hagi realitzat el pertinent estudi del material recuperat i de totes les estructures identificades.

  Pel que fa a la rampa d’accés, s’ha pogut excavar la rasa de fonamentació de la muralla, la qual s’ha datat al segle XIV. Per altra banda, també hi ha un empedrat que correspondria a una rampa d’accés prèvia, però que encara no s’ha pogut datar. I seguint aquesta rampa, hi ha una fossa amb una cronologia relativa entre els segles XIV i XVI. Mentrestant, pel que fa a la zona de la plataforma superior del castell, a l’habitació o àmbit previ d’accés al castell hi ha un seguit d’estructures originals. I per acabar, també s’han posat en relleu sitges i trinxeres de la Guerra Civil que ja han estat documentades i registrades.

  L’objectiu és que els treballs hagin finalitzat abans de l’estiu de 2022.

  Les troballes descobertes s’han d’incloure en el projecte de Fruiturisme, un dels distintius d’Aitona. Com ha anat aquest tipus de turisme durant la pandèmia?

  Estem molt satisfets de com es va poder dur a terme la darrera campanya de la flor de Fruiturisme. Aquest 2021 vam viure la campanya més diferent a causa de la pandèmia de Covid-19. Les restriccions de mobilitat van obligar a limitar l’assistència de visitants i a prescindir de les visites guiades, i per això es va optar més que mai per una edició virtual que acostés la flor al màxim de persones possible a través del web i de les xarxes socials. Amb tot, durant el mes de març unes 2.000 persones van poder visitar durant la campanya el punt d’informació que es va habilitar al Pavelló Poliesportiu, a les quals s’han de sumar els visitants que també van venir per lliure. Ara, ja treballem en la definició de l’edició de 2022 amb l’objectiu de poder tornar a celebrar una nova campanya de la flor amb la màxima esplendor!

  -Encara parlant del Fruiturisme, quines expectatives tenen per a enguany?

  La nostra màxima prioritat és garantir una estada segura al municipi. Per això, totes aquelles persones que ens visitin durant l’any ho faran a través d’una oferta turística plenament segura, sostenible i de proximitat. A més, hem contractat a nou personal municipal que vetllarà pel compliment de les mesures de seguretat. A més, el pròxim 7 de novembre donarem el tret de sortida a la nova campanya “Aitona en Tardor”, amb una proposta d’activitats per a tots els públics que inclourà rutes guiades per a l’entorn patrimonial i natural d’Aitona i les tradicionals parades a càrrec de productors locals.