PSC es reuneix amb SiF mentre Junts refreda el pacte amb ERC a Cervera

Des de Solucions i Futur avisen que hi ha un acord “tancat” entre els juntaires i els socialistes i preveuen que els tocarà fer oposició

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Després que ERC mogués fitxa dimarts a la nit per facilitar l’alcaldia de Cervera a Junts, amb el suport de Solucions i Futur (SiF), només hi ha hagut un moviment, fins ara, cap al partit clau per assentar o no el pacte. I no és Junts qui l’ha fet, sinó el PSC.

 

Els socialistes es van reunir ahir dimecres amb SiF, segons confirmen veus de Solucions i Futur. Unes veus que admeten que “la nostra impressió és que no ens volen a govern” i, de fet, critiquen que “ni l’alcaldable es va dignar a venir per dir-nos que no ens volien, va venir una altra persona”. Per això, preveuen que els tocarà estar a l’oposició. Precisament, des de SiF insisteixen -ho porten fent des del minut zero- que hi ha un acord “tancat” entre el PSC i Junts i, per això, diuen, “el que nosaltres pensem de l’oferta d’ERC no té massa importància”.

 

L’oferta que feien els republicans als juntaires anava dirigida no només a l’alcaldia de la Paeria, sinó també al Consell Comarcal. Des de la bancada groga asseguren que la seva intenció és poder facilitar que ambdues institucions estiguin governades per forces sobiranistes. Per això, atès els resultats obtinguts, entenen que qui ho hauria de fer és Junts i ells els hi donarien suport.

 

En el cas de la Paeria, per assegurar-se el pacte necessiten el suport de SiF. Des d’ERC ja van dir que ells no s’hi havien reunit -segueixen sense haver-ho fet- perquè no els pertoca, però també s’havien ofert a Junts per ajudar a fer possible el tripartit que permetés desbancar els socialistes.

 

L’oferta es va fer pública dimarts i, a data d’avui, Junts encara no s’ha reunit amb SiF, tal com confirmen des del darrer partit. Preguntats per l’avanç de les negociacions, ni Junts ni PSC han donat cap resposta. Si bé encara queden dies per perfilar pactes, cada vegada en queden menys.

 

Cinc escenaris possibles

Amb la victòria del PSC sobre la taula, a la Paeria de Cervera s’obrien cinc escenaris possibles:

  • Govern en minoria dels socialistes i jugar a la geometria variable
  • Pacte del PSC amb Junts
  • Pacte del PSC amb SiF
  • Pacte del PSC amb ERC
  • Pacte d’ERC, Junts i SiF.

 

En els 4 casos de pactes del PSC, els socialistes sumen majoria absoluta, però això a Cervera no és cap garantia d’estabilitat, ans al contrari. El primer, un govern en minoria amb 5 regidors, no és l’aposta dels socialistes, que busquen assegurar-se la tranquil·litat amb, almenys, un pacte.

 

Parlar amb tots “és el meu compromís i la meva responsabilitat després d’haver guanyat”, defensava ahir l’alcaldable socialista, Jan Pomés. Si SiF no és un d’ells i ERC es manté en l’opció d’un pacte independentista, només queda un partit que els hi ho permeti fer: Junts.

 

La inestabilitat com a companya de viatge

Des de files postconvergents han defensat durant la campanya que si s’havien de fer pactes, s’havien de fer amb formacions que garantissin estabilitat i això pot ser un dels elements clau que facin enrere els juntaires a l’hora de pactar amb SiF i acabar, així, rebutjant l’oferta republicana.

 

Aquest mandat que s’acaba ha vingut marcat per la inestabilitat política que hi ha hagut després que SiF abandonés el govern en majoria de Junts i PSC a mig mandat i poses en safata una moció de censura contra els juntaires per part d’ERC, sense que després entressin a govern i, com a conseqüència, deixessin un bipartit feble amb la CUP, que va acabar integrant un altre cop Junts al govern després d’haver-lo censurat.