El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, i la presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, Elena de Carandini, han presentat aquest dimecres una aliança estratègica entre la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, i la Fundació Comunitària Raimat Lleida (FCRLL) que reforça la col·laboració publicoprivada que promou l’Agenda Compartida “Lleida, Terra d’Oportunitats”.
Es tracta d’un conveni que té l’objectiu de treballar conjuntament en la definició de la ruta de transformació agroalimentària del territori, en el marc del projecte Lleida Alimenta. L’acord s’ha signat al CIT de cadenes de valor agroalimentàries, ubicat al Parc Agrobiotech de Lleida, coincidint amb la celebració del 1r Camp d’Innovació, que ha reunit 80 empreses, entitats i experts de tota la cadena de valor per avançar cap a un model agroalimentari regeneratiu, innovador i compartit.
El conveni consolida un model sòlid de cooperació entre administracions, empreses, centres de recerca i comunitat. Aquesta aliança té com a propòsit activar projectes transformadors vinculats a la terra, l’aigua, la biodiversitat, la innovació tecnològica i el relat territorial vinculat a la gastronomia i al turisme conscient, avançant cap a un futur compartit basat en el triple impacte i en una visió de país.
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha explicat que “la Diputació de Lleida té el convenciment que el futur que volem pel territori es construeix des de la innovació i les aliances, i així ho demostra amb l’Agenda Compartida per la transformació que impulsa amb el G10. Amb aquest conveni amb la FCRLL reforcem el nostre compromís per impulsar projectes transformadors de la mà de les empreses. El 1r Camp d’Innovació demostra que Lleida disposa d’un ecosistema extraordinari, capaç de liderar la transició agroalimentària del país”, ha dit.
Per la seva banda, la presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, Elena de Carandini, ha posat en valor la força col·lectiva del territori i ha explicat que “la transformació neix de la força d’una comunitat unida. Quan el territori treballa alineat, és capaç de regenerar el sòl, l’economia i les oportunitats de futur. Aquesta visió compartida reforça la voluntat de les comarques de Lleida de posicionar-se com a referent en agroalimentació regenerativa a escala nacional i internacional.”
El Camp d’Innovació convoca 80 agents clau
El 1r Camp d’Innovació Lleida Alimenta ha reunit productors, empreses, centres tecnològics, investigadors, entitats socials i administracions per abordar conjuntament quatre reptes estratègics: impulsar l’agricultura regenerativa i la transició energètica; activar indústria de transformació d’alt valor arrelada al territori; fer créixer la bioeconomia com a motor de diversificació econòmica; i convertir la gastronomia i el turisme conscient en un catalitzador ampliat de la cadena de valor agroalimentària.
Les sessions han permès compartir coneixement, identificar obstacles prioritaris i avançar en estratègies compartides amb aplicació directa al territori, reforçant la capacitat de Lleida per innovar des de la cooperació.
La jornada ha culminat amb una sessió plenària que ha integrat les aportacions de tots els grups de treball i que servirà com a punt de partida per definir el full de ruta territorial de la transformació regenerativa de les cadenes alimentàries.
Des de 2024, a través del treball de la FCRLL i d’un grup promotor d’empreses, s’han començat a definir i activar pilots vinculats a l’eficiència de l’aigua, l’agricultura regenerativa en diversos cultius locals, els crèdits climàtics agrícoles i forestals i el relleu generacional entre els joves agricultors. Paral·lelament, s’estan activant espais permanents de diàleg, innovació i transferència de coneixement que garanteixen l’evolució sostinguda i la replicabilitat del projecte a escala territorial.
En aquest sentit, Carandini ha detallat que “Lleida Alimenta connecta el territori, les persones i el coneixement, generant les condicions perquè el talent es quedi, torni i reforci la repoblació de les comarques de Lleida.”
Per la seva banda, el director general de l’IRTA, Josep Usall, ha detallat que “a l’IRTA treballem perquè el coneixement científic arribi al territori i es transformi en solucions útils per al sector. Iniciatives com Lleida Alimenta ens permeten avançar de manera conjunta amb empreses, centres de recerca i la societat per impulsar un model agroalimentari més innovador i regeneratiu.”
Igualment, el CEO de Vegga i membre del Grup Promotor de Lleida Alimenta Eduard Obis, ha explicat que “per a Vegga, Lleida Alimenta ens permet connectar tecnologia, producció i talent del territori creant un nou model d’agricultura sostenible que ha de definir el futur del sector. Quan empreses, recerca i institucions avancem alineats, accelerem solucions reals. Amb aquest projecte reforcem el lideratge agroalimentari de Lleida com un model de referència”.
Finalment, la membre del Consell Assessor de la FCRLL Laia Mas ha explicat que “des de la FCRLL estem impulsant Lleida Alimenta, un moviment transformador que treballa sobre els reptes sistèmics del sector agroalimentari. Aquests reptes col·lectius necessiten més que mai una transformació estructural basada en aliances i una governança coordinada i compartida”.