Un centre d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals a Lleida

La segona casa Barnahus de Catalunya es construirà a Lleida, en un solar del carrer Sant Paulí de Nola, a la Bordeta. Es tracta d’un centre integrat d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals amb l’objectiu que els menors no hagin de fer diverses declaracions en llocs. D’aquesta manera, s’evita la seva revictimització i també es facilita la investigació del cas.

A la casa de Lleida hi treballaran 8 persones, entre psicòlegs, treballadors socials, un coordinador i una administrativa. La primera casa Barnahus es va fer a Tarragona al 2020 i la previsió de Departament de Drets Socials es construir-ne una per vegueria fins a un total de 13. El centre, que té un cost de 700.000 euros, tindrà 330 metres quadrats i preveu estar operatiu cap a mitjans de setembre d’aquest any. El primer centre Barnahus de Catalunya funciona des del 2020 a Tarragona.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha recordat que el projecte de la casa Barnahus de Tarragona “ha funcionat molt bé” i que des que es va instal·lar s’han triplicat les denuncies per abusos arribant gairebé a atendre 300 menors. D’aquestes denúncies, unes 170 han acabat als jutjats, per la qual cosa, es posa de manifest la necessitat que hi hagi recursos d’aquest tipus per ajudar als infants i a les seves famílies per poder fer les denuncies.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s’ha mostrat satisfet per tirar endavant aquesta casa i ha assenyalat que serà al Ple del febrer quan s’aprovarà la cessió del solar per construir-la. Pueyo ha recordat que la ciutat va patir durant anys i de forma “injustificable” un seguit d’abusos a l’Aula Municipal de Teatre. En aquest sentit, ha recordat que a l’inici de mandat es va posar en marxa una comissió per investigar-ho i que al 2020 es va activar una aplicació per resoldre situacions d’assetjament i abús sexual. Així mateix, ha dit que fa un parell de mesos es va presentar el protocol per aquests casos a les tres escoles municipals vinculades amb la formació artística.