Catalunya segueix en alerta groga per fred aquest dijous

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El risc (avís groc) per temperatures mínimes, que podran arribar a -8 graus centígrads, les nevades, que podran acumular fins a 5 centímetres de gruix o els fenòmens costaners afectaran aquest dijous a divuit províncies de la Península, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

L’avís per fenomen meteorològic advers més estès aquest dijous seran les temperatures mínimes, que oscil·laran entre -4 i -8 graus centígrads a Osca, Saragossa, Terol, Segòvia, Sòria, Zamora, Albacete, Conca, Guadalajara, Ciudad Real, Múrcia, Barcelona, Girona, Lleida, València i Alacant.

La neu pot deixar fins a 5 centímetres de neu en 24 hores a partir de 700 o 800 metres d’altitud a Lleida, mentre que el risc per fenòmens costaners estarà activat a Girona, on s’espera que bufi vent del nord-oest i del nord amb força 7.

Els cels estaran nuvolosos o coberts en l’extrem nord peninsular i s’esperen precipitacions febles disperses en el Cantàbric oriental i el Pirineu, que podrien estendre’s a la resta de l’àrea cantàbrica i a l’alt Ebre.

En l’àrea mediterrània s’esperen intervals nuvolosos i no es descarta alguna precipitació feble i aïllada en l’est de Balears i Melilla al final de la jornada.

En l’oest de Canàries hi haurà intervals nuvolosos i anirà augmentant la nuvolositat i les pluges i ruixats afectaran l’extrem occidental de l’arxipèlag. No es descarta que siguin localment intenses les precipitacions a la Palma, on s’ha activat l’avís groc per pluges intenses, mentre que a les illes orientals predominaran els núvols alts.

En la resta de la Península els cels estaran poc nuvolosos en general encara que augmentaran a nuvolosos en els entorns de l’altiplà Nord i en els sistemes Central i Ibèric.

La cota de neu se situarà al principi del dia en 1.200 a 1.400 metres en la Serralada Cantàbrica i l’alt Ebre, encara que baixarà a 700 o 900 metres; al Pirineu, començarà en 1.000 a 1.200 metres però anirà baixant a 600 o 700 metres.

A l’interior sud-est s’esperen núvols baixos i boires matinals disperses així com en les zones muntanyenques de l’extrem nord peninsular. En les depressions del nord-est les boires podran ser més extenses i localment engelantes. A Canàries la calitja serà probable i limitarà a 3.000 metres la visibilitat.

Les temperatures màximes tendiran a baixar en les àrees de muntanya de la meitat nord i sud-est peninsulars mentre que pujaran en les zones de les valls, sobretot en el de l’Ebre. Les mínimes també tendiran a pujar en gran part de la meitat nord i centre, i a Balears, de forma més acusada a la vall de l’Ebre i la Meseta.

En bona part de l’interior peninsular hi haurà gelades, excepte a la vall de l’Ebre, en la major part de Galícia i en el sud-oest peninsular. En general, les temperatures estaran en valors pròxims als normals per a la data.

Finalment, la Aemet indica que el vent bufarà fort del nord en el Empordà (Girona), amb intervals forts a Menorca; del nord-est en el litoral gallec; del nord-oest a l’Ebre; de llevant en l’Estret i del sud-est a Canàries. En la resta del país predominaran els vents del nord o del nord-est.