D’altra banda, el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha comentat que les previsions d’obertura d’establiments de restauració per aquest dilluns se situa al 50% a les comarques de Ponent. Principalment es tracta dels bars que compten amb terrassa i ha afegit que els restaurants van a un “altre ritme” i molts estan centrats actualment en el menjar a domicili. Pel que fa al hotels, Castellarnau ha explicat que de moment no hi ha confirmació d’obertura del sector tot i que alguns si que han decidit aixecar la persiana.
“És estrany però poc a poc ens acostumarem”
La Sofia és una clienta d’una terrassa que ha explicat que ha valorat positivament l’entrada en la fase 1 que permet anar a les terrasses dels bars i restaurants. Això no obstant, no ha amagat que la situació és estranya i confia que “poc a poc ens anirem acostumant si sempre es respecten les normes de seguretat “. En aquest sentit, espera el moment que pugui trobar-se amb més amigues ben aviat.
El propietari del restaurant Destapa’t als porxos de la plaça Paeria, Albert Calafell, ha assenyalat que han obert a “mig gas” i que encara estan esperant que l’Ajuntament els informi de les taules que poden posar. En aquest sentit, ha indicat que a les taules no hi tenen res i que totes les cartes funcionen per codi QR per evitar al màxim els contactes. Així mateix, assegura que han intensificat la neteja i que les primeres hores de la reobertura han notat una bona rebuda dels clients “que van passant i hi ha certa rotació”.
Calafell ha reconegut que l’afectació econòmica per al seu negoci ha sigut molt important en dos mesos. Actualment té tots els treballadors acollits a l’ERTE i els propietaris del local li han fet una condonació del lloguer. Calafell ha assegurat que després de 4 anys d’obrir ara és com si comencés de zero i per això ara està sol treballant i esperar anar incorporant personal progressivament.
De la seva banda, la responsable de la botiga GESA, del carrer Major, Montse Eritja, ha explicat que la setmana passada ja van començar a preparar la botiga amb els primers clients amb cita prèvia. Avui ha dit que han reobert amb moltes ganes perquè desitgen una “certa normalitat”. Així mateix, ha indicat que a la gent se la veu contenta i amb ganes de fer vida normal.
Eritja ha assenyalat que l’afectació al seu comerç ha estat important i ha calculat que han facturat un 80% menys. Pel que fa a les mesures de seguretat, ha explicat que compten amb dues normatives; una d’interna per al personal de l’establiment i l’altra de cara als clients. Així, ha comentat que quan entren es canvien les sabates, es prenen la temperatura, van amb mascareta i es netegen constantment les mans. També han instal·lat pantalles protectores de plàstic i netegen les superfícies.
D’altra banda, han habilitat un espai per guardar la roba que la gent s’emprova i després es vaporitza. Entre dependentes no comparteixen res i només n’hi ha una d’encarregada de contestar el telèfon. De cara als clients, sempre van amb mascareta i es renten les mans, i també compten amb un horari específic per a la gent gran.