L’atenció sociosanitària creix en divuit llits a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran

L'horari del PADES s'estén a dotze hores els set dies per reforçar l'atenció a les residències a les dues regions

Salut ha posat a disposició de la xarxa de l’atenció intermèdia, o sociosanitària, de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran divuit llits addicionals per tal de millorar la capacitat d’atenció als pacients de mitja i llarga estada.
Aquest increment de capacitat forma part d’un pla de contingència per fer front als efectes de la covid-19, que amb tota probabilitat s’haurà d’estendre més enllà dels catorze mesos previstos inicialment, segons assenyalen des del Departament. D’altra banda, l’horari del servei d’atenció domiciliària (PADES) s’estén a dotze hores els set dies de la setmana per reforçar l’atenció a les residències en les dues regions sanitàries.
Les noves places de sociosanitari s’obtenen per mitjà de l’ampliació de llits i de la reconversió de places ja existents. Dels 18 nous llits a la plana i el Pirineu, 4 corresponen a l’Hospital Universitari Santa Maria, i els altres 14 es reparteixen entre la Fundació Hospital de Puigcerdà, que guanya 7 llits; l’Hospital Comarcal del Pallars, que incrementa en 3; i la Fundació Sant Hospital, que creix en 2 llits d’atenció intermèdia, amb la possibilitat de convertir-ne 2 més.

El pla inclou també el reforç del servei d’atenció domiciliària (PADES) de les dues regions amb horari de 8 a 20 hores els set dies de la setmana a fi de donar un millor suport a l’atenció primària i les residències afectades per la covid-19. El nou horari d’aquest dispositiu ja està en marxa a la plana des del finals de novembre per mitjà de la reorganització dels equips, mentre que a l’Alt Pirineu i Aran, s’està treballant per adequar els recursos del PADES i estendre’n la cobertura principalment en cap de setmana, tenint en compte la dispersió del territori.

El Dr. Marcos Serrano, Director de l’Àrea de Geriatria i Atenció Sociosanitària de l’Hospital Universitari Santa Maria, apunta que “la complexitat de les cures que proporciona el PADES en domicili i sobretot en residències, ens permet donar una millor resposta a l’increment de pacients crònics complexos, especialment en un moment de pandèmia com l’actual”. A més, Serrano considera “vital” poder oferir l’assistència d’un equip multidisciplinari com el PADES en l’entorn habitual dels pacients i en la col·laboració amb els professionals de l’atenció primària.

El pla de suport als centres de mitja i llarga estada on es recullen les noves actuacions suposa una inversió d’uns 43,6 milions d’euros a tot Catalunya, desglossats en 6,3 milions el 2020 i 37,3 milions el 2021. Abans de la primera onada, la xarxa d’intermèdia comptava amb 9.694 llits contractats, dels quals 385 a la Regió Sanitària Lleida i 100 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Amb el nou pla, es disposarà de més de 10.000 llits a tot el territori català.

Un recurs essencial

L’atenció sociosanitària o intermèdia comprèn el conjunt de cures destinades a aquelles persones malaltes, generalment amb caràcter crònic, i persones amb discapacitat que, per les seves característiques especials, poden beneficiar-se de l’actuació simultània dels serveis sanitaris i socials per potenciar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions o sofriments i facilitar la seva reinserció social. Inclou l’atenció a les persones amb demència, l’atenció a les persones amb malaltia neurològica que pot cursar amb discapacitat, l’atenció a la gent gran i l’atenció a les persones amb malaltia avançada terminal i les cures pal·liatives.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es descarta que hi hagi més víctimes mortals sota la runa de la nau incendiada a Badalona

Notícia següent

Bargalló garanteix que els centres educatius obriran després del Nadal amb normalitat

Notícies relacionades