Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Lleida inicia una campanya per a prevenir el malbaratament alimentari

Avatar photo

Actualment aquest desaprofitament es calcula en 35 kg persona/any, què representa 262.000 tones a Catalunya

La Paeria ha iniciat aquest mes una campanya de prevenció de residus sobre el malbaratament alimentari als domicilis de Lleida. La iniciativa forma part del pla de Prevenció de Residus de l’Ajuntament de Lleida i està subvencionada per l’Agència de Residus de Catalunya, en el marc de la convocatòria de ‘Subvencions per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals’.

La campanya té per objectiu explicar i sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica de la prevenció de residus en el malbaratament alimentari, així com proposar bones pràctiques i accions de cara a reduir els residus generats pels aliments que acaben a la brossa.

La problemàtica rau en el fet que el 20% del menjar que es compra acaba a les escombraries, la qual cosa equival a 35 Kg per persona/any i a 262.000 tones d’aliments a Catalunya. L’origen d’aquest desaprofitament es dóna majoritàriament a les llars, que són responsables del 58% del total. A més de la problemàtica en la gestió de residus, el fet de llençar aliments suposa la pèrdua de tots els recursos que s’han destinat a la seva producció (ocupació de terreny agrari i consum d’insums, consum d’aigua, energia dedicada al cultiu, la collita, el processat i el transport,…). La generació de residus genera també despeses en el seu transport i en la seva gestió.

Per a la campanya, que s’ha titulat “El menjar no es llença. Passa’t al BON aPROFITament!”, s’ha dissenyat una imatge específica i s’han creat diversos materials i accions per a la conscienciació ciutadana. Aquesta campanya es desenvoluparà durant els mesos de novembre i desembre, i coincidirà amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 21 al 29 de novembre de 2020.

Accions previstes

Al web de l’àrea de medi ambient de la Paeria, s’ha creat una pàgina amb informació d’interès sobre la problemàtica del malbaratament, on es poden consultar un seguit de fitxes amb bones pràctiques (per exemple, la planificació de la compra, la conservació dels aliments, cuinar quantitats justes, la manera de fer conserves,…) i receptes originals (pastís de pa, brou de verdures, hamburgueses d’arròs,…), per tal d’evitar el malbaratament.

Teniu la informació en aquest enllaç: https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/residus-i-neteja-viaria/malbaratamentalimentari

En l’àmbit de les xarxes socials, s’ha previst la divulgació de diversos missatges explicatius i de sensibilització sobre la campanya, així com tots els recursos i la informació generada.

S’han generat imatges i missatges i també s’han preparat una sèrie de vídeos, a manera de píndoles, que recullen bones pràctiques i receptes de cara a evitar el malbaratament.

A escala participativa s’han organitzat 3 tallers online per mostrar exemples pràctics per aprofitar les verdures i restes de menjar:

• Dissabte 21 de novembre d’11 a 12 h. Xerrada online “Cuina i receptes d’aprofitament integral“.

• Dilluns 30 de novembre de 18 a 19 hores. Xerrada online “Receptes de cuina creativa d’aprofitament”.

• Dilluns 14 de desembre de 18 a 19 hores. Xerrada online “Consells i receptes de cuina d’aprofitament per Nadal”.

Els tallers aniran a càrrec d’Amanda Ballester, experta en cuina d’aprofitament. Les inscripcions del taller es realitzen a través del web.

Per tal d’implicar a la ciutadania i fer-la partícip, s’ha previst un concurs de receptes i bones pràctiques per reduir el malbaratament alimentari. Per a participar-hi, s’ha de publicar una imatge amb l’explicació del consell o la recepta i indicar el hashtag #bonaprofitamentlleida fins al 14/12/2020. Els missatges rebuts es compartiran a través de les xarxes socials. S’oferirà com a premi 10 kits de bosses reutilitzables per fruita i verdura.

De manera paral·lela a aquesta campanya, fa unes setmanes es va iniciar la campanya “Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas”, en la qual s’han començat a repartir compostadors perquè les famílies de l’Horta de Lleida puguin compostar els residus orgànics a casa seva i convertir-los en adob. L’objectiu de la campanya és sensibilitzar la ciutadania sobre la producció de residus, a la vegada que es redueix la despesa en la recollida de residus.

https://urbanisme.paeria.es/sostenibilitat/residus-i-neteja-viaria/compostatge

Ambdues campanyes s’apleguen sota el paraigua del programa municipal “#residuzero” per a prevenir i reduir la producció de residus a Lleida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Catalunya registra més de 2.000 casos i 67 morts més en les últimes 24 hores

Notícia següent

Palamós protegeix les dunes de la platja de Castell

Notícies relacionades