Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

L’Ajuntament de Lleida engega un projecte de promoció de l’envelliment actiu i saludable a través de l’alimentació

Avatar photo
“Arrels gastronòmiques i envelliment saludable” es basa en la recuperació de receptes tradicionals lleidatanes i d’adaptació a les necessitats de les persones grans
taller Ajuntament de Lleida
Participants del projecte “Arrels gastronòmiques i envelliment saludable”

Les regidories de Persones grans i de Salut han iniciat el projecte “Arrels gastronòmiques i envelliment saludable”, amb els objectius de promoure l’envelliment saludable a través de l’alimentació sana, tradicional, sostenible i segura i de facilitar a les persones grans eines perquè puguin nodrir-se adequadament sense renunciar als seus costums, preferències i situacions de salut i/o socioeconòmiques, tot fomentant la història de la cuina tradicional lleidatana, els coneixements entorn l’alimentació saludable i les relacions socials.

El projecte consisteix en una primera fase de recollida de receptes tradicionals del territori lleidatà, que s’ha dut a terme els dies 10 i 12 de setembre al Centre Sènior de Santa Teresina, i en la qual hi han participat persones majors de 65 anys, i d’un tercer dia en què s’aportarà informació sobre les necessitats d’adaptació de receptes segons preferències, habilitats, problemes de salut i/o malalties, pressupostos…etc.

La Fundació Alicia farà l’adaptació d’algunes de les receptes i es presentaran en format receptari, el qual estarà compost de la recepta original, seguida de les adaptacions per a les diferents situacions establertes.

Posteriorment, els dies 30 d’octubre i 6 de novembre es realitzaran dos tallers pràctics de cuina en què s’exposaran les adaptacions segons les demandes pels participants. Com a resultat, es disposarà d’un receptari format pel recull de receptes tradicionals del territori i de les adaptacions més adequades segons els objectius consensuats.

La iniciativa també té en compte la importància de l’alimentació en aquesta etapa vital, i algunes de les problemàtiques més comunes al seu entorn: la disminució de la sensació de set i de les capacitats motores i cognitives, les dificultats en la masticació i deglució i els problemes socioeconòmics, que poden provocar deficiències nutricionals que disminueixen la qualitat de vida del col·lectiu.

El projecte ha estat presentat a la convocatòria anual de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (RECS) d’ajudes a les Entitats Locals per al desenvolupament d’actuacions en matèria de salut al 2024, en el marc del conveni entre el Ministeri de Sanitat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per al desenvolupament d’actuacions en matèria de salut i per a la implementació local de l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció al Sistema Nacional de Salut (EPSP), del qual l’Ajuntament hi està adherit des del 2017.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dos morts i un ferit greu en xocar amb un cotxe contra direcció per l’autovia

Notícia següent
IEI Andreu Vàzquez

L’IEI participa en la XVII Trobada de Centres d’Estudis de Lleida, La Franja, Alt Pirineu, Aran i Andorra

Notícies relacionades