Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Universitat de Lleida reparteix 1.575 viseres amb pantalla facial a personal sanitari i assistencial

Els equips de protecció estan fets amb impressores 3D que la UdL ha posat a disposició dels professionals de la salut

La Universitat de Lleida (UdL) ha posat en marxa, amb motiu de la crisi sanitària de la covid-19, diferents línies d’impressió 3D per fabricar viseres amb pantalla facial destinades a la protecció dels professionals sanitaris. En total, ja se n’han repartit 1.575 unitats a més d’una cinquantena de centres assistencials, residències, farmàcies i empreses de la demarcació, entre altres. La iniciativa funciona sota comanda directa dels centres i per escollir els models de visera s’han tingut en compte la perspectiva de la salut i l’optimització de la producció segons els models d’impressora 3D que disposa la universitat.
Des de l’Escola Politècnica Superior de la UdL, els grups en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA), Sustainable Energy, Machinery and Buildings (SEMB) i els col·laboradors externs Jofre Ribas, Albert Labodia i Carlos Heredia subministren les viseres als Centres d’Atenció Primària (CAP) i a les Unitats d’Hospitalització. Rosa Vaquera i Carles Mateu (GREiA) i Miquel Nogués (SEMB) són alguns dels mentors d’aquesta iniciativa coordinada pel professor Jérôme Barrau que funciona sota comanda directa dels centres.

Així mateix, el Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió – GRAP (UdL-Agrotecnio) de l’ETSEA, amb Àlex Escolà al capdavant i el doctorand Jordi Gené, són els encarregats de fabricar viseres per als centres assistencials de Lleida que subministren al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL), que també distribueix de material sanitari.

Per escollir els models que fabrica la UdL, s’han avaluat diferents prototips tant des de la perspectiva de la salut com de l’optimització de la producció en funció dels models d’impressora 3D que en disposa la universitat. El web del laboratori de Robòtica de la UdL ofereix un fitxer STL per imprimir un visor de protecció i també hi ha enllaços als grups de Telegram que coordinen la fabricació i recollida d’aquestes màscares. També cal destacar que alguns alumnes, com l’Albert Labodia, estan produint des de casa seva després que el Consell de l’Estudiantat de l’EPS llancés una crida perquè tothom que disposés d’impressora 3D, s’hi sumés al projecte.

Entre els centres de salut que estan sent subministrats figuren els hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria; Centres d’Atenció Primària de tota la demarcació (Lleida, Àger, Alpicat, Balaguer, Tàrrega, entre altres); els centres d’Acollida de Raimat, Aspamis (Alcoletge), Aspros (Lleida), Ilersis (Lleida); centres mèdics com els de la Sentiu o Mentalia (Lleida); i residències de gent gran com L’Anunciata (Juneda), Bellpuig, Bon Lloc (Lleida), Bona Estada (Almenar), Can Jaques (Mollerussa), Caser (Lleida i Oliana), Comtes d’Urgell (Balaguer), GSS Lleida Balàfia-1, Hestia (Balaguer), Joviar (Lleida), La Nostra Llar Sant Jaume (Lleida), Santa Anna (Castell del Remei), L’Esplai (Alpicat), Mirador del Segrià (Rosselló), Sagrat Cor (Benavent de Segrià), Sant Josep (Malpartit), Senior (Bellvís) o Verge de Montserrat (Lleida); a més de les aportacions al Servei d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de Lleida.

També s’han repartit viseres a altres residències com AREMI, Residència Pinyana, Sant Guardià, La Fuliola, Mentalia Lleida, Residència de la Pobla de Segur, Annunciata, Verge Aguila (Os de Balaguer), Castrilló, ASPID I CRAE Enric Llaberia. Així mateix, algunes farmàcies, empreses assistencials i la Guàrdia Urbana de Lleida, així com al Col·lectiu de llevadores de Lleida i al Banc de Sang i Teixits de Lleida, també han rebut equips de protecció fabricats per la UdL.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els passatgers a l’aeroport de Girona cauen un 68,3% durant el mes de març

Notícia següent

La Junta de Govern Local reprèn la seva activitat normal a partir del 15 d’abril

Notícies relacionades