La Paeria planta 826 arbres i 1.203 plantes arbustives malgrat l’aturada pel Covid-19

El tinent d’alcalde Sergi Talamonte qualifica d’exitosa la temporada d’hivern, en haver pogut distribuir per la ciutat el 96% de les unitats previstes malgrat l’emergència sanitària, i atribueix el mèrit a l’excel·lent feina de tècnics i treballadors de la Regidoria de Transició Ecològica

L’activitat a la Regidoria de Transició Ecològica no s’ha aturat, malgrat que la crisi generada per l’emergència sanitària pel Covid-19 ha paralitzat algunes de les iniciatives endegades, com la plantació d’arbres per millorar les condicions del verd urbà de la ciutat.

Tot i això, de les 899 unitats que hi havia previst distribuir pels carrers i places de la ciutat en la campanya d’aquest hivern, se n’han pogut plantar 862, xifra que representa un 96% del total. Els 37 arbres restants, que han quedat per plantar, s’incorporaran a la plantació del pròxim hivern, que és l’època de l’any més òptima per a la plantació, segons ha indicat el tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte. La gran majoria de l’arbrat previst es va poder plantar abans del confinament, la qual cosa li ha permès gaudir d’unes condicions climàtiques magnífiques per l’arrelament i brotada, mercès a la primavera plujosa que vivim.

Talamonte ha qualificat el balanç de la temporada d’hivern de plantacions d’exitós, “en haver completat gairebé la previsió inicial, només troncada en un petit percentatge per la declaració de l’alarma sanitària”, i ha atribuït el mèrit a “l’excel·lent tasca diària que desenvolupen els tècnics i treballadors de la Regidoria de Transició Ecològica”.

Els 862 arbres plantats s’han repartit de la següent manera:

1. Projectes amb plantació viària o de carrer: 545 unitats completament executades en carrers com Anselm Clavé, plaça dels Ferroviaris, Sant Martí, Parada de Taxis de l’avinguda Príncep de Viana, Les Roses, Miradors del Secà, avinguda Alcalde Porqueres, Parc de l’Aigua, Narcís Monturiol, Doctor Fleming, entre altres. El tipus d’arbres plantats han estat principalment Lledoners, Acàcies, Moreres, Àlbers, Freixes, Liquidàmbars, Alzines, Zelkoves i Sòfores.

2. Projectes de recuperació ambiental als Aiguamolls de Rufea. S’han plantat 210 unitats de Freixes, Àlbers, Verns i Salzes, entre altres).

3. Plantacions d’escocells buits de la ciutat: S’han pogut realitzar la plantació de 107 unitats d’escocells repartides per diversos carrers de la ciutat.

4. Han quedat pendents de plantació els 37 arbres esmentats abans, que romanen entestats en el viver fins a l’hivern vinent.

Pel que fa a la previsió de plantació de 1.203 unitats de plantes arbustives a Lleida, cal dir que s’ha realitzat completament en diferents indrets, repartits entre els Aiguamolls de Rufea, Illetes d’Alcalde Porqueres i el talús del carrer La Parra, amb diferents espècies: Esbarzer, Sanguinyol, Saüc, Roser reptant, Berbena, Romer i Espart.

Per altra part, s’han programat les tasques de reg d’implantació per assegurar el subministrament d’aigua necessari durant l’estiu. Cal tenir en compte que aquests arbres són especialment fràgils els primers anys, perquè tenen el sistema radicular poc desenvolupat i molta menys capacitat per absorbir l’aigua del sòl, especialment quan els períodes de sequera són molt llargs i les temperatures ambientals molt altes, èpoques en què l’arbre necessita més aigua.