Dijous, 8 de maig de 2025
És notícia

La Paeria de Lleida i l’Ecoxarxa Segrià instal·len contenidors per reciclar oli a sis centres cívics

Avatar photo
És el tret de sortida a la campanya de reciclatge d’oli domèstic als barris que pretén conscienciar sobre l’impacte ambiental que causa abocar-lo al clavegueram
contenidors oli Lleida
Un dels contenidors s’ha instal·lat al Centre Cívic de la Bordeta

L’Ajuntament de Lleida i l’entitat Ecoxarxa Segrià han instal·lat contenidors per reciclar oli domèstic a sis centres cívics de la ciutat, a la Mariola, Balàfia, la Bordeta, el Secà de Sant Pere, Mangraners i l’Ereta. L’acció forma part de la campanya que, a més de recollir l’oli, farà diverses accions de sensibilització. Es tracta d’un sistema de recollida més net i accessible, que permet dipositar l’oli vegetal usat dins d’un envàs de plàstic tancat. A més, el projecte promou la inserció laboral de joves i dones majors de 55 anys, que s’encarreguen de la recollida de l’oli.

La campanya ha arrencat avui al Centre Sènior de la Bordeta, on s’han repartit embuts i material informatiu, i al Centre Cívic del barri, on hi ha un dels contenidors metàl·lics de color taronja. El regidor de Participació, Roberto Pino, ha explicat que aquests punts de recollida apropen el servei a la ciutadania i reforcen el paper dels centres cívics com a espais de participació i compromís ambiental. L’objectiu, ha dit, és “conscienciar” la ciutadania de la necessitat de reciclar l’oli per fer “una ciutat més neta i sostenible”: “abocar oli a la xarxa de clavegueram a través de l’aigüera té efectes nocius pel medi ambient, obstrueix canonades i té un cost econòmic elevat perquè l’oli acaba a la depuradora i s’ha de tractar.” A més, ha recordat que els contenidors complementen la xarxa de recollida ja existent a les deixalleries fixes i mòbils, i als mercats municipals.

En l’acte també hi han participat membres d’Ecoxarxa Segrià i Josep Llurba, president de la Coordinadora de Gent Gran i Voluntariat Sènior, que ha acompanyat els membres de l’entitat en la posada en marxa de la inciativa.

De moment, Ecoxarxa dona feina a quatre persones, que una vegada a la setmana buidaran els contenidors i portaran l’oli recollit a un centre de tractament per fer-ne sabó i biodièsel. Amb la comercialització d’aquests productes, es preveu que en un futur l’entitat ajudi a inserir laboralment més persones amb dificultats per trobar feina, sobretot joves.

La campanya la duu a terme la Paeria i l’Ecoxarxa Segrià, amb el suport de la Xarxa ENTER, La Descomunal i les Regidories de Sostenibilitat i Participació. 

“Reduïm la quantitat d’oli domèstic que s’aboca al clavegueram”, missatge de la campanya

“Reduïm la quantitat d’oli domèstic que s’aboca al clavegueram” és el missatge amb què la campanya vol alertar sobre l’impacte ambiental de l’oli domèstic abocat al clavegueram. Pot arribar a contaminar fins a 1.000 litres d’aigua per cada litre d’oli. Aquesta dada centra les accions de sensibilització que es duran a terme als barris. S’utilitzaran materials gràfics i es programaran xerrades i activitats als centres cívics per fomentar una gestió responsable d’aquest residu tan comú a les llars. 

Un projecte nascut del treball en xarxa

La campanya neix de la iniciativa d’un grup de joves del barri de la Mariola, amb el suport de La Descomunal i la Xarxa d’Inserció Social ENTER, i el treball en xarxa amb entitats com Aremi i la Coordinadora de la Gent Gran i el Voluntariat Sènior. D’aquest procés col·lectiu en sorgeix Ecoxarxa Segrià, una entitat que impulsa accions ambientals amb mirada comunitària i social.

La proposta es desenvolupa dins la Comunalitat Urbana – La Descomunal, amb el suport de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, i busca també generar oportunitats de formació i inserció laboral per a col·lectius vulnerables, com joves i dones majors de 55 anys.

Amb la seva posada en marxa, Lleida es consolida com a ciutat compromesa amb el reciclatge, la sostenibilitat i la participació ciutadana des dels barris i amb la implicació activa de la seva gent. Aquesta iniciativa se suma a la campanya de la Paeria per promoure el reciclatge a la ciutat. D’aquesta manera, s’amplia la xarxa de serveis i el compromís col·lectiu amb la cura del medi ambient.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Detall cartell SIAD del Vendrell

La tercera edició del grup de suport a dones arriba al Vendrell

Notícia següent

Badalona pacificarà l’entorn de 40 centres escolars

Notícies relacionades