La Cambra de Comerç i Hostaleria de Lleida proposen una prova pilot per reobrir aquest sector

Defensen l'aplicació d'accions concretes les quals es podrien extrapolar després a altres llocs de Catalunya

Exterior del restaurant Kaoma de Lleida amb la persiana mig abaixada. ACN

La Cambra de Comerç de Lleida i la Federació d’Hostaleria de Lleida han proposat aquest dilluns que les comarques de Lleida puguin acollir una prova pilot que permeti la reobertura de l’hostaleria, amb l’aplicació de mesures específiques de caire territorial. En aquest sentit, defensen que podria servir com a exemple d’accions concretes i extrapolables a d’altres llocs de Catalunya.

Des de la Cambra de Comerç i Hostaleria de Lleida sostenen que, actualment, Lleida presenta millors dades epidemiològiques que altres demarcacions i, a més, recorden que “ha estat una zona molt damnificada, especialment a l’estiu i de manera selectiva respecte a altres llocs que presentaven una situació similar o pitjor”.

Representants de la Cambra de Comerç de Lleida, juntament amb membres del sector de l’hostaleria de Lleida, han mantingut aquest dilluns una reunió amb representants d’institucions lleidatanes i diputats al Parlament, als quals han traslladat la proposta que fan a les autoritats polítiques i sanitàries per tal que pugui reobrir el sector hostaler del territori amb la posada en marxa d’una prova pilot a la zona de Lleida.

Des de la Cambra de Comerç de Lleida entenen la “prioritat” que suposa la salut i volen estar “en línia amb les propostes de les autoritats” però també remarquen la “gravíssima situació econòmica” de diversos sectors, especialment el de la hostaleria i restauració -que engloba a més de 15.000 persones directament i indirecta-, “fruit de les doloroses mesures que s’han anat prenent i que han provocat tres duríssims tancaments del sector a la zona de Lleida”.

Des de la Cambra de Comerç i la Federació d’Hostaleria de Lleida posen de relleu que “la incidència de la pandèmia a la zona de Lleida presenta ara uns millors índex que d’altres demarcacions” i, per això, insten el Govern a autoritzar una prova pilot en aquest territori perquè pugui reobrir l’hostaleria. Defensen que es podria portar a la pràctica de forma immediata, ja que “en cas de ser positiva permetria auxiliar a un sector molt damnificat”.

En aquest sentit, proposen que es permeti l’obertura del sector, respectant el toc de queda establert, tal com fan altres comunitats, i limitant l’aforament interior i exterior dels locals al 50% i sense servei de barra. El sector entendria que es pogués limitar de dilluns a divendres si convingués, encara que “amb el confinament municipal perimetral no tindria sentit tancar el cap de setmana”, assenyalen. Així mateix, també demanen allargar fins les 23 hores el toc de queda ja que “permetria fer serveis de sopar fins les 22 hores”.

Des de la Cambra i Hostaleria de Lleida també insten a les autoritats a sancionar i clausurar aquells establiments que no compleixin amb la normativa i proposen que els establiments signin un codi de conducta conforme a complir estrictament la normativa. A la vegada, plategen que passades dues o tres setmanes des de l’aplicació es faci una valoració de compliment i incidències derivades. En cas que la situació epidemiològica empitjori durant aquest període i això es pugui atribuir a aquesta prova pilot, asseguren que acceptaran una nova restricció.