La Guàrdia Urbana de Lleida ha identificat els autors de 21 abocaments de residus incorrectes durant els primers nous mesos de l’any. La Unitat d’Investigació i Policia Administrativa (UNIPA) de la policia local han detectat la incorrecta gestió de residus d’un total de 45 casos.
Segons va informar el cos policial aquest dissabte, dels 21 abocaments de residus incorrectes en què s’ha identificat l’autoria, set s’han produït a l’Horta de Lleida, dos als polígons industrials, cinc a la Zona Alta i la resta en diferents indrets de la ciutat. En aquest sentit, s’ha fet la proposta de la sanció corresponent, tal com marca l’ordenança municipal.
La resta d’abocaments detectats, en 24 casos, no s’ha aconseguit identificar els autors.
L’Ajuntament de Lleida va informar que l’abandonament de bosses de la brossa, cartrons i altres residus a la via pública és una conducta incívica que té un impacte negatiu a la ciutat. Perjudica la salubritat de les àrees de contenidors, deteriora el paviment pels líquids que es filtren de les bosses, suposa un cost econòmic addicional en la recollida dels residus i empitjora la percepció sobre l’estat de la neteja de la ciutat, afavorint noves conductes incíviques.
La noticia arriba un dia després que el govern municipal aprovés en sessió extraordinària l’expedient d’ordenances fiscals per a l’any 2025 i que contempla una congelació dels principals tributs municipals i la reformulació de la taxa de recollida i tractament de residus.
Junts denuncia l’increment d’abocaments il·legals a l’Horta de Lleida

La setmana passada el grup municipal de Junts per Catalunya va expressar la seva preocupació per l’augment d’abocaments il·legals a l’Horta de Lleida, un problema que afecta greument la comunitat. És per això que el grup municipal va proposar que el nou contracte de neteja incorpori contenidors equipats amb xip i la instal·lació de càmeres de vigilància per identificar aquells que actuen amb impunitat.
Junts també plantejarà un enduriment de les ordenances de civisme i gestió de residus, amb l’objectiu d’imposar sancions més severes a aquells que reincideixin en comportaments incívics. Actualment, les infraccions lleus poden resultar en multes d’entre 120 i 3.000 euros, però el grup proposa que les conductes reiterades d’incompliment de l’ordenança de sostenibilitat i medi ambient siguin considerades faltes greus, amb sancions de fins a 30.000 euros.