El conveni amb l’Ordre de Malta, propietària del monestir, estableix el compromís de cedir al govern d’Aragó els espais on es mostren els béns lliurats, així com també la sala capitular, en cas que la justícia permeti el trasllat de les pintures murals que hi ha al MNAC, a Barcelona. El document estableix que l’Ordre cedeix aquestes zones, de manera que el govern aragonès es fa càrrec del seu manteniment i la gestió museística.
Segons l’executiu aragonès, l’acord permet l’obertura al públic dels espais d’una forma totalment independent a les zones habitades per la comunitat religiosa que pogués residir actualment, ja que actualment no n’hi ha cap. El conveni es prorrogarà fins al 2025 i es podrà renovar si així s’acorda entre les dos parts abans del seu venciment.
El conseller de Cultura aragonès, Felipe Faci, ha visitat aquest dijous la capella de la Immaculada de Sixena després de ser restaurada amb una inversió de 255.000 euros. Es troba situada al costat de les zones visitables del monestir, que de moment continuaran sent els antics dormitoris, on s’exposen les 95 peces provinents del Museu de Lleida i també del MNAC, i la sala capitular.
Faci ha assegurat que la intenció del govern d’Aragó és continuar invertint en el monestir per tal d’augmentar les zones expositives i visitables. El govern d’Aragó assegura que s’han invertit més de 4 MEUR des de 2016 fins a l’actualitat i que d’aquests, 1.099.336 han estat destinats a la restauració i condicionament de la sala Capitular, als antics dormitoris, a mobiliari per a l’exposició a més a més de la millora dels sistemes elèctrics.
Des que les obres de Sixena van ser traslladades del Museu de Lleida al 2017 en ple 155 i amb l’entrada policial de la Guàrdia Civil acompanyant la comitiva judicial, els tècnics lleidatans han demanat en reiterades ocasions a la justícia poder comprovar l’estat de conservació a Sixena de les peces però no se’ls ha autoritzat cap vegada.