Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Lleida s’alia amb l’Aragó per trobar solucions a l’afectació de les gelades

Representants de les comarques de Ponent, Saragossa i Osca afectades per les gelades de la setmana passada han fet un front comú per reclamar de forma conjunta solucions sobre els danys que afecten a l’agricultura d’aquestes zones.

L’objectiu de la trobada de presidents comarcals que ha tingut lloc a Fraga (Baix Cinca) és traslladar als respectius departaments provincials i governs autonòmics aquestes peticions davant unes pèrdues en fruita dolça que en el cas de la demarcació de Lleida podrien ser de més de 400 MEUR i a l’Aragó d’uns 300 MEUR. També s’ha posat de manifest que les assegurances agràries són poc realistes i no s’adapten a les explotacions, per la qual cosa no hi ha un “incentiu” perquè els agricultors les contractin.

A la trobada a Fraga hi han assistit el president de la comarca del Baix Cinca, Marco Ibarz, el president del Cinca Mitjà, José Ángel Solans, el de la Comarca de la Llitera, Josep Antón Chauvell, l’alcadessa de Casp i diputada a la Diputació Provincial de Saragossa, Maria Pilar Mustieles, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, el del Pla d’Urgell, Rafel Panadès, el vicepresident de les Garrigues, Olegari Alberich, l’alcalde de la Granja d’Escarp, Manel Solé, i l’alcalde d’Almudafar, Ósca Moret.

A banda de posar de manifest els greus danys i la gran afectació de les gelades de la setmana passada amb pèrdues d’entre el 80 i el 100% en moltes explotacions de fruita dolça i ametller, també s’ha constatat que aquests se sumen a una problemàtica molt més àmplia com és el fet que les explotacions agràries subsisteixen altres empreses auxiliars, com poden ser fabricants de caixes, embalatges o productes fitosanitaris, entre d’altres, que depenen de la campanya de la fruita. Els assistents a la reunió han mostrat la seva preocupació per l’afectació directa que aquesta problemàtica té sobre la població i també la que tindrà sobre la despoblació, ja que sense una economia forta que doni suport al sector, serà difícil fer que la gent no marxi de les zones rurals.

Així mateix, també s’ha recordat que enguany és el segon any consecutiu que hi ha una gelada que afecta les mateixes zones. Davant aquesta situació, s’interpel·larà directament a la Generalitat i al govern d’Aragó per conscienciar sobre la realitat que viu el territori. Una de les qüestions que s’han parlat és la de la impossibilitat de sol·licitar més crèdits per part dels agricultors, que ja estan “ofegats” amb els que tenen.

Les dues parts, tant la catalana com l’aragonesa, han acordat un intercanvi d’informació sobre les afectacions, tant d’enguany com del 2021, per redactar un acord comú beneficiós per al territori, ja que s’entén que, en aquest aspecte, “les fronteres no existeixen”. D’aquesta manera, s’han acordat reclames com la possibilitat de fer ERTEs per mantenir treballadors; poder demanar ajuts directes; millores en les assegurances; revisió del 30% de la franquícia de l’assegurança; i reivindicacions sobre la PAC perquè no sigui discriminada en aquest tipus d’ajuda.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Ràpita recupera espais naturals i aposta per la mobilitat sostenible

Notícia següent

La Pobla recupera el Misteri de la Passió

Notícies relacionades