Lleida es converteix en la capital tecnològica del sector agroalimentari amb la nova fira Agrobiotech

L'alcalde, Fèlix Larrosa, ha afirmat que la ciutat ha "donat un salt qualitatiu extraordinari" amb la celebració del nou certamen

logo ACN
25 de novembre de 2025 a les 17:33h
Actualitzat: 25 de novembre de 2025 a les 17:33h

L'Agrobiotech Innovation Forum de Lleida, la nova fira adreçada a professionals que agafa el relleu de Sant Miquel, ha obert portes aquest dimarts per donar a conèixer les darreres novetats tecnològiques del sector agroalimentari i compartir coneixement entre empreses, centres de recerca i inversors. El nou certamen, que se celebra fins dijous als pavellons de Fira de Lleida, aplega 174 expositors directes i més de 200 indirectes. Entre les novetats que s'hi poden trobar hi ha un robot que cull cogombres de manera automatitzada o un robot terrestre que utilitza la IA per calcular quan cal regar o tractar els cultius. Pel que fa als expositors de maquinària, estan a l'expectativa de veure el poder de convocatòria de la fira.

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha afirmat que la ciutat ha "donat un salt qualitatiu extraordinari" amb la celebració del nou certamen firal. "Sempre havíem dit que érem capital del sector agroalimentari i avui es consolida la idea del hub agroalimentari gràcies a un espai on es suma l'acadèmia, els centres de recerca, les empreses i el sector públic", ha exposat.

Larrosa ha afegit que tenen "unes expectatives molt altes" i que de cara a dijous faran una valoració d'aquesta primera edició, després de parlar amb els expositors i la resta d'agents implicats per conèixer de primera mà quines millores poden implementar en futures edicions.

Per la seva banda, el director de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha explicat que la nova fira es diferencia de la de Sant Miquel pel fet que és una fira "únicament feta per i per als professionals" i perquè es posiciona en l'àmbit de la innovació i la tecnologia aplicada al sector agroalimentari amb l'objectiu d'avançar cap a un model agrícola més sostenible, eficient i competitiu.

Projectes innovadors

La nova fira es vol convertir en un aparador de projectes innovadors del sector agroalimentari. De fet, una setantena d'empreses emergents presentaran els seus projectes durant els tres dies del certamen.

Un dels projectes destacats que s'hi pot trobar és el robot HarvBot, desenvolupat per Eurecat amb l'empresa Enkitek, que incorpora sensors, intel·ligència i visió artificial per localitzar i recol·lectar fruits de manera autònoma. El robot s'ha provat en cultius de cogombre hidropònics. Segons ha explicat l'investigador de robòtica Òscar Palacín, aquesta solució permet "pal·liar la falta de mà d'obra i tenir un cultiu totalment autònom que permet collir durant les 24 hores del dia".

Els expositors, a l'expectativa

Les firmes de maquinària agrícola es mostren prudents i a l'expectativa de veure com anirà aquest nou certamen pel que fa a l'afluència de visitants. Alguns han explicat que les dates del certamen no acompanyen tant com les de Sant Miquel, a finals de setembre, ja que els pagesos ara tenen feina sembrant el cereal d'hivern. Tot i així, els expositors mostren a l'expectativa de veure com anirà i afirmen que és important estar present en fires com aquesta per estar en contacte amb els clients.

Durant el matí s'ha vist un degoteig de visitants, tot i que menys que en altres edicions de Sant Miquel, si bé la fira de Sant Miquel atreia en bona part públic general. Un exemple d'això és José Manuel Marín, que ha vingut expressament des de Castelló. El visitant ha explicat que és un apassionat de la maquinària agrícola i que en aquestes fires "sempre acaba comprant alguna cosa".

Activitats complementàries

La primera edició de l'Agrobiotech comptarà també amb mig centenar d'activitats paral·leles, una trentena de jornades i conferències, i espais de demostració de robòtica i maquinària autònoma i drons. A banda del congrés d'ANTA, també s'hi celebrarà el Congrés de l'Associació Nacional de Comerciants del Porcí, i el 'Bioeconomy Innovation Day' de les Bioregions d'Europa.

En conjunt, uns 250 professionals de l'àmbit agroalimentari i la innovació tecnològica convertiran el fòrum en un espai per fomentar la col·laboració i la transferència de coneixement. Alhora, s'hi presentaran noves tendències transformadores en l'àmbit agrícola, amb ponències, demostracions tecnològiques, espais per fer contactes i trobades empresarials. Tot plegat, en una superfície bruta d'exposició de 22.000 metres quadrats als Camps Elisis, repartits entre tres pavellons i una zona exterior.

Sobre l'autor
logo ACN
ACN
Veure biografia
El més llegit