Les JERC lliuren a la Paeria una retolació de carrer amb nom franquista

  Han fet entrega d'una placa d'un carrer de la ciutat dedicat a una persona amb vinculació amb el franquisme, concretament del carrer Carmel Fenech

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Una desena de militants de les JERC han acudit aquesta tarda a l’Ajuntament de Lleida amb la intenció de fer entrega d’una placa d’un carrer de la ciutat dedicat a una persona amb vinculació amb el franquisme, en concret del carrer Carmel Fenech. Quan han intentat accedir a les dependències municipals, agents de la Guàrdia Urbana els ho han impedit i, finalment, els membres de les JERC han acabat optant per deixar la placa a la porta de la Paeria. L’acció arriba després que la nit de dilluns passat tres militants d’aquesta formació, dos nois de 18 anys i un menor de 15 anys, fossin denunciats per la Guàrdia Urbana de Lleida per “malbaratament de mobiliari públic”, en ser sorpresos quan es disposaven a arrencar una placa del carrer Alcalde Montaña, tot i que portaven quatre plaques de carrers més. Des de les JERC han exigit a l’alcalde Àngel Ros “que deixi neta la ciutat de Lleida perquè no hi ha lloc més adequat per al feixisme que els museus” i han assegurat que “si no ho fa l’Ajuntament, l’antifeixisme seguirà lluitant dia rere dia per una ciutat digna i neta de feixisme”.
  Des de les JERC Lleida han denunciat l’actuació de “l’actual govern municipal de la vergonya ja que no fa cas a les demandes populars reflectides en les diferents campanyes antifeixistes, com ara la manifestació de dissabte passat”, organitzada per la Plataforma Lleida Lliure de Franquisme per exigir la retirada de tota simbologia franquista de la capital del Segrià. Des de les JERC consideren que “no és tolerable que certs personatges encara tinguin honors en una ciutat que va patir la cara més dura de la dictadura”, segons ha exposat Oriol Olmo, militant de les JERC Lleida. En aquest sentit, des de la formació independentista han exigit a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, “que deixi neta la ciutat de Lleida perquè no hi ha lloc més adequat per al feixisme que els museus” i han assegurat que “si no ho fa l’Ajuntament, l’antifeixisme seguirà lluitant dia rere dia per una ciutat digna i neta de feixisme”.

  Segons les JERC, els tres militants de la formació van ser denunciats per “malbaratament de mobiliari públic i estan a l’espera que els arribi la denúncia” i “caldrà veure si l’Ajuntament ho interpreta com un furt d’objectes de la seva propietat o bé com una reivindicació política, és a dir si ens denuncia per lladres o ens veu pel que som, gent enfadada amb la situació actual i amb ganes de canviar la nostra ciutat”, segons ha dit Pol López. En aquest sentit, des de la formació han deixat clar que la retirada de plaques de carrers franquistes “no s’ha fet amb mala intenció sinó per reivindicar que no volem cap símbol de feixisme als carrers de la ciutat”.

  La cap de comunicació de JERC Lleida, Anna Barull, ha afegit que la Guàrdia Urbana va requisar als tres militants denunciats l’escala i diferents eines que portaveu per arrancar les plaques de carrers i ha denunciat que, seguidament, els agents van anar al cotxe d’un d’aquests militants i li van requisar uns cartells de la formació amb el lema ‘destruïm el feixisme’ “els quals no estaven sent utilitzats en aquell moment i no tenien cap mena de relació amb la denúncia que els van posar”.

  Al marge d’aquests tres militants de les JERC denunciats, cal recordar que dimarts que ve està previst el judici a tres joves de l’organització de l’esquerra independentista Arran per haver retirat plaques de carrers dedicades a persones amb vinculació amb el franquisme.