Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Jordi Ignasi Vidal: “Les restriccions han estat una oportunitat per a les destinacions d’interior com Balaguer”

Avatar photo

-Fem balanç de meitat de legislatura. Com valora aquests dos primers anys de mandat, fortament marcats per la pandèmia?

En global, la valoració és positiva, s’ha pogut avançar en molts aspectes. És cert que la pandèmia ha minvat els ingressos de la Paeria i n’ha augmentat les despeses però també l’hem intentat aprofitar per a repensar moltes de les coses que habitualment la feina del dia a dia no permetia disposar de  temps per a replantejar. En aquest sentit tant a cultura, com a esport i en molts altres àmbits, s’ha fet un resset que ha de servir per millorar. Tot i això, és evident que a nivell de feina i implicació ha estat molt dur, especialment els primers mesos amb l’afectació a les residències i tothom tancat a casa, havent de donar els serveis essencials, però, gràcies a  la implicació de cadascun dels serveis, ens n’hem pogut sortir amb força per seguir avançant.

-Què s’està fent des de l’Ajuntament de Balaguer per reactivar l’economia del municipi?

En un primer moment l’actuació es va centrar en dos àmbits, la rebaixa de taxes i la digitalització dels negocis. En el primer camp es van fer rebaixes a taxes d’ocupació de via pública per a terrasses i mercats i la recollida de residus i, per altra banda, es va empènyer el directori d’empreses i es van posar en marxa agrupacions d’ofertes com, per exemple, el Troba-ho a Balaguer o l’oferta combinada del sector de la restauració per a poder oferir i dur menjar a les cases. Posteriorment, ja van venir els ajuts directes (en portem 3 i el pressupost arriba als 200.000,00€) i la reconversió de la Fira en telemàtica per a poder seguir oferint els serveis que les empreses donen i que la ciutadania reclama.

Ara estem enllestint el pla estratègic de fires i mercats que, juntament amb el de comerç i turisme ja realitzat, han de servir per a la dinamització de la ciutat en tots els sentits. Confiem que la represa sigui constant i sòlida, i en això sempre ens trobaran al costat amb totes aquelles mesures que calgui.

-Quins seran els projectes que tindran prioritat aquests dos últims anys de mandat?

A nivell d’obres, evidentment, l’ampliació de l’Escola Mont-roig, l’arranjament del carrer Barcelona i de la plaça de Sant Salvador, a l’espera d’algunes subvencions que estan pendents de resolució. Per altra banda, hi haurà molta possibilitat d’avançar en el Pla Educatiu d’Entorn i en les energies renovables gràcies als convenis signats per al seu desenvolupament. També s’enllestiran ordenances claus com la d’animals de companyia, la de gestió de residus i la d’habitatge, entre altres. A més, seguim treballant en diverses operacions amb finançament europeu que han de significar la possibilitat de començar a modificar el sector productiu de la ciutat per adaptar-lo als nous reptes. No cal dir que els projectes que estan en marxa, com la tranviarització de la línia fèrria al seu pas pel nucli urbà, poden ajudar a aquest desenvolupament.

-Comissions Obreres ha denunciat en diverses ocasions que falten efectius de la Guardia Urbana a Balaguer i acusa l’Ajuntament de mala gestió. Què me’n pot dir?

Ens trobem en una situació que no s’ha resolt en els darrers anys i que ara aflora, però que no és nova. És cert que el sistema de trasllats dels cossos policials facilita que que els agents puguin decidir canviar per temes salarials, de proximitat a casa o per possibles millors condicions. S’hi ha treballat i s’hi està treballant, ara han sortit places per a cobrir aquestes baixes i fa sis anys que estem invertint en material perquè, de fet, havia estat poc cuidat el cos en altres legislatures. És cert que això no es resol en pocs dies, però creiem que anem en el camí correcte.

-La Paeria de Balaguer ha decidit impulsar les energies renovables. Parli’m del Projecte Green Circular Energy Hub Lab.

Es tracta d’un projecte que optava a finançament europeu i que finalment, per la seva fortalesa, ha estat assumit per la Generalitat de Catalunya. Balaguer disposarà d’un espai al CESET que servirà per dinamitzar aquest tan necessari canvi energètic que ens cal. Hi haurà personal, hi haurà activitats i hi haurà la creació d’aquest centre que ha de permetre que empreses i particulars disposem de les informacions que ens permetin, de forma segura, col·laborar en aquest canvi. És un pas més, juntament amb la planta pilot de la biorefineria i altres que estem treballant intensament. També en àmbits diversos, estem en associacions de municipis per a poder optar als fons europeus. Tot plegat és un repte però també una oportunitat que no podem deixar escapar.

-Com s’ha encarat la temporada turística d’estiu?

Cada any, d’ençà que estem fent promoció i millores, es veu un augment del turisme a la ciutat. No només els atrau el patrimoni propi i les oportunitat úniques com la recerca de l’or de Segre, sinó que el territori que ens envolta està essent cada cop més valorat. Les restriccions han estat una finestra d’oportunitat per a les destinacions d’interior, la gent no pot desplaçar-se a indrets llunyans, o no se’n refia, i nosaltres podem oferir una oferta variada i molt cuidada. Creiem que la campanya serà bona i seguim treballant per a millorar els atractius de la ciutat. Actualment estem millorant el Castell Formós, preparem un tram de la secla del Cup per a fer-la visitable i estem fent l’arranjament del camí de les Franqueses per la Bultra. A més, formem part d’eixos com el Camí de Sant Jaume, la via verda del Sió, la Transcabanera o el camí del Segre.

També es permet celebrar festes majors i revetlles. Com seran les activitats lúdiques i festives de Balaguer aquest estiu?

Nosaltres a l’estiu no tenim Festa Major, però ens ha afectat l’anul·lació de la TransSegre, que és una mena de festa major d’estiu que no era possible fer-la amb les restriccions vigents. La resta d’activitats s’han pogut organitzar amb totes les mesures necessàries. Ara estem pendents de l’evolució de la pandèmia per les festes que tenim a la tardor: el festival Llavors, la festa medieval Harpia, el Posa’t la gorra, el Forma i la Festa Major del novembre. És difícil saber avui com les haurem de celebrar, però estem il·lusionats de poder recollir els fruits dels nivells de vaccinacions que ja tenim a la ciutat, amb quasi un 70% dels majors de 16 anys amb la pauta completa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Govern demana prorrogar el toc de queda set dies més

Notícia següent

L’Ampolla impulsa dues campanyes informatives per fomentar el reciclatge

Notícies relacionades