Festa Major Solsona 2022: Del 7 a l’11 de setembre

Els actes previs de la Festa Major s’enceten aquest aquesta setmana amb els assajos dels ballets tradicionals, oberts al públic, els vespres a partir de les set de dilluns a divendres a la plaça del Consell Comarcal. Però serà el primer cap de setmana de setembre quan es concentraran més cites prèvies. Entre d’altres, en destaca un concert vermut a càrrec d’Alidé Sans, una de les novetats d’enguany, organitzada per l’Associació de Dones del Solsonès (dia 3); la 39a Trobada d’acordionistes  i un concert de Cao Laru organitzat pel Casal Popular La Fura (també el dia 3); la 25a Caminada popular al Vinyet (dia 4), i el concert solidari del Solsonès Obert al Món, protagonitzat pel trio vocal osonenc The Sey Sisters (dia 4).

L’avançament de la tornada a l’escola el dia  5 no altera la Festa Major de Solsona, ja que els dies 8 i 9 són festius locals i el dimecres 7 únicament s’endarrereix una hora, a la una del migdia, l’inici de festa amb la tronada, la salutació de l’alcaldessa des del balcó consistorial i el primer passacarrers. D’aquesta manera, tindrà l’oportunitat d’assistir-hi l’alumnat de primària.

L’eix central de la Festa Major tornarà a celebrar-se igual que el 2019, amb les tradicionals baixades i pujades de les autoritats, la imatgeria gegantera i l’Orquestra Patinfanjàs i els ballets a la plaça Major sense restriccions de capacitat.

Música cada dia

L’oferta musical o de ball també és un pilar de la Festa Major. Cada dia hi haurà com a mínim una convocatòria. A més de les formacions ja esmentades, enguany actuaran l’orquestra La Nova Blanes (dia 7); Les Anxovetes (dia 8); La Fúmiga, la Banda del Coche Rojo i DJ Marsal Ventura (dia 8); l’orquestra Montgrins (dia 9); La Patxanga (dia 9); Pop per Xics (dia 10); O Val das Mouras (dia 10) –cita ajornada del Cicle de concerts d’estiu–; DJ Pussil de Asalto i Strombers i Hey! Pachucos (dia 10). Com és habitual, els concerts joves són organitzats per Joventut Solsonina amb el suport de la regidoria de Cultura, igual que el Concurs de Músics al Carrer, que el dia 9 de setembre arriba a l’onzena edició.

També és indissociable de la Festa Major l’obra de Lacetània Teatre. La companyia solsonina amplia el seu últim espectacle amb #Lodelbisbe 4.0. N’oferirà cinc funcions els dies 7, 10, 11, 17 i 18 de setembre al teatre comarcal.

Quant al públic familiar, enguany la companyia de circ catalano-aragonesa Capicua porta l’espectacle Nüshu a la plaça de l’U d’Octubre el dia 9 i Pop per Xics oferirà un concert d’Els superherois a la plaça del Camp el dia 10. Aquest any es recuperen també el castells inflables l’ 11 de setembre durant tot el matí al passeig.

La gratuïtat caracteritza pràcticament la totalitat d’actes. Només cal pagar entrada per al concert benèfic del SOM, la recaptació del qual es destinarà novament a l’associació Elín, que treballa per acompanyar, acollir i orientar les persones migrants que arriben a Ceuta; l’obra de teatre i el sopar popular de Joventut Solsonina del dia 10.

Visita de la consellera Vilagrà i participació de Tatxo Benet

Enguany ha confirmat la seva participació a la festa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el dia 8 de setembre. D’altra banda, l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, coorganitzat per l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium del Solsonès i l’ANC el dia 10, consistirà en un parlament a càrrec del periodista, empresari i col·leccionista d’art Tatxo Benet i en una breu actuació musical de Roger Mas, amb la col·laboració, com sempre, de l’Orfeó Nova Solsona i els Trabucaires de Solsona per a la cloenda.

El programa de la Festa Major solsonina en format paper es podrà recollir gratuïtament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament a partir de final d’agost. Els actes també es poden consultar al web www.solsonalafesta.net i la publicació del programa es pot descarregar sencer a https://issuu.com/ajuntamentdesolsona/docs/programa_fm_2022_.