Dilluns, 24 de juny de 2024
És notícia

ERC promet fer un pla local de seguretat de gènere i una auditoria de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Lleida

Els republicans retreuen el gir a la dreta del PSC en aquest àmbit i recorden que la seguretat va més enllà del punitivisme

Esquerra Republicana ha presentat aquest matí les propostes en matèria de seguretat de cara al nou mandat, conscients que, com la neteja, està sent un dels focs encesos d’aquesta campanya. ERC, amb Miquel Pueyo al capdavant, deixa clar que, per ells, la “Lleida segura” és un concepte “progressista”, que no se centra únicament en les respostes policials, sinó que aborda “totes aquelles dimensions socials i individuals que garanteixen una vida digna”. Amb aquesta premissa, Pueyo ha explicat que tenen previst cedir al departament d’Interior el solar de l’antic mercat de Santa Teresa perquè posi en marxa “una comissaria de proximitat” al Centre Històric. Segons ha detallat l’alcaldable, una comissaria de proximitat és un nou model que està desplegant la conselleria per ser més proper, obert i de més petites dimensions. En aquest sentit, serà mixta: hi haurà agents dels Mossos i comandaments de la Guàrdia Urbana.

A més a més, el republicà s’ha compromès a elaborar el pla local de seguretat de gènere; garantir la presència estable d’agents en tots els barris implantant un model de policia comunitària i recuperant de l’agent de barri; crear consells de seguretat de zona; elaborar un manual de bones pràctiques i cartes de serveis de la Guàrdia Urbana; signar un conveni de col·laboració nou amb el departament d’Interior; aprovar un pla a 8 anys per la renovació total del parc de la Guàrdia Urbana i fer una auditoria funcional i estratègica de la plantilla de la Guàrdia Urbana per poder dir quin és el nombre òptim d’agents que ha de tenir.

Aquestes mesures han de servir, consideren, per millorar la seguretat, però Pueyo ha deixat clar que “el nostre model és molt diferent dels partits de la dreta i del PSC que es col·loca més a la dreta que el que s’hauria d’esperar”. Des de la formació groga remarquen que “la seguretat no només s’aconsegueix amb mesures punitives, sinó també a partir de l’abordatge de quines són les causes profundes de la delinqüència i la seguretat”. Precisament, cal recordar que el candidat del PSC va arengar, durant el seu míting central de campanya, que “mentre estem fent aquest acte, a fora ja s’ha comès més d’un delicte”, sense esmentar si la informació era de fonts oficials.

Per la seva banda, el candidat número 3 a la llista, Juanjo Falcó, ha retret que s’hagin fet “propostes que són ocurrències o frívoles i que són populisme punitiu”, un fet que, assegura, “està demostrat que és insuficient” perquè “és difícilment imaginable que una persona que no té garantit l’habitatge o que no té garantida l’alimentació dels seus fills es pugui sentir segura”.

Per això, Falcó ha concretat que la taxa de criminalitat és molt similar a ciutats com Lleida. “Tenim una taxa per cada mil persones una mica superior a Tarragona i Girona, però molt inferior a Barcelona”, ha dit per remarcar que “enfocar-ho només a la criminalitat és enfocar-ho només als delictes; vol dir deixar fora totes les altres qüestions que fan que la vida de les persones no sigui segura”. A més, cal tenir en compte que quan es parla de la taxa de criminalitat de forma genèrica s’hi inclouen tots els delictes i en el cas de Lleida, el 40% són delictes de furts -que si són inferiors a 400 euros no són ni penats-. Per Falcó, “aquests partits fan una anàlisi poc rigorosa; no hi ha cap enquesta de victimització, que és l’eina científica que permet saber què pensa la gent sobre la seguretat”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El test de La Ciutat: Joan Anton Ramírez, candidat de Vila-seca Som Tots-PSC

Notícia següent

Segueixen obertes les inscripcions per les activitats d’estiu a Valls

Notícies relacionades