Dimarts, 21 de gener de 2025
És notícia

En lluita la preservació del departament de Santa Cecília del cementiri de Lleida

Avatar photo

Un total de 16 entitats culturals que demanen la declaració de bé d'interès local aquesta part del recinte més antic que es conserva al cementiri

Un total de 16 entitats culturals han presentat un manifest per a la preservació integral del departament de Santa Cecília del cementiri de Lleida i en demanen la declaració de bé d’interès local per ser el recinte més antic que es conserva. En aquest sentit, proposen incloure aquest espai funerari dins la planificació de la difusió del patrimoni de la ciutat i del futur Pla de Museus, donant-li consideració de museu a l’aire lliure. El manifest s’ha tramés a l’equip de govern de la Paeria i als grups municipals després que al Ple del passat mes de maig s’aprovés una moció on es donava dos mesos per decidir si finalment s’acabava enderrocant o rehabilitant els nínxols que formen part d’aquest departament. En aquest sentit, la decisió s’ha de prendre a partir de l’informe que emeti el Consell Municipal de Patrimoni.

Les entitats que signen el manifest defensen que el cementiri de Lleida és un bé inclòs dins de l’inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i per tant amb tots els elements de protecció que proporciona aquesta llei. En el cas del departament de Santa Cecília, és el darrer vestigi de l’antic cementiri primigeni del segle XIX i tots els seus elements conformen una unitat arquitectònica d’un ”indiscutible valor històric i artístic i d’una càrrega memorialista important que enllaça amb el sentiment de moltes famílies i ciutadans pels seus parents, amics i personatges de relleu que estan allà enterrats”. Segons les entitats, Santa Cecília esdevé doncs un espai important on el patrimoni funerari i el patrimoni immaterial són imprescindibles dins el relat històric de la ciutat. ”Un tresor patrimonial de Lleida que cal conservar, estudiar i difondre”.

Segons les entitats que presenten el manifest, els cementiris i les seves manifestacions materials i immaterials ofereixen la possibilitat de construir projectes pedagògics integrals que fomenten el valor educatiu que aquests espais contenen i poden potenciar així el seu valor patrimonial. Per aquest motiu, proposen incloure aquest espai funerari dins de la planificació de la difusió del patrimoni de la ciutat i del futur Pla de Museus, donant-li la consideració de museu a l’aire lliure.

Les setze entitats signants, Amics de la Seu Vella, Arts de Ponent, Ateneu Popular de Ponent, Associació Ermengòpolis, Castellers de Lleida, Centre Excursionista de Lleida, Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, Centre Llatinoamericà de Lleida, Cercle d’Amics del Museu de Lleida, Cercle de Belles Arts, Coral Shalom, Fundació Orfeó Lleidatà, Grup Cultural Garrigues, Òmnium Lleida-Ponent, Patronat del Corpus de Lleida, Sícoris Club, han tramès el manifest a l’equip de govern i als grups municipals amb l’objectiu de generar el màxim de consens al voltant de la protecció integral del departament de Santa Cecília.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Urbana de Reus incrementa en un 44% els conductors imputats per alcoholèmia

Notícia següent

Presó a l’acusat de fer tocaments a una nena d’onze anys en un portal de Lleida

Notícies relacionades