El Govern de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Alcarràs van assolir a finals de desembre un acord per a l’adquisició de la Casa Vallmanya d’Alcarràs, l’antiga casa pairal que va ser propietat de la família del president Francesc Macià.
L’Ajuntament del municipi, que en serà el nou propietari, rebrà del Departament de Cultura i de la Diputació de Lleida el finançament necessari per a la restauració de l’immoble i s’adherirà a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, que uneix i gestiona la memòria democràtica del país.
En total, destinaran 920.000 euros en la compra i restauració de la casa de Vallmanya. D’aquest import, 120.000 euros s’invertiran en adquirir la finca, fins ara de propietat privada, i la resta serviran per restaurar la casa on estiuejava el president Francesc Macià, que des de fa anys es troba en estat d’abandonament.

L’alcalde d’Alcarràs, Gerard Companys, ha afirmat a LaCiutat.cat que “al final nosaltres hem aconseguit allò que hem demanat sempre. Casa Vallmanya és un tema de país, volíem que les administracions ens donessin aquest plus de diners per a poder conservar Casa Vallmanya, i al final ho hem assolit amb aquest acord a tres bandes per fer realitat aquest projecte”.
Ara, la intenció és signar aquest conveni a tres bandes per tal de fer realitat l’adquisició i compra de la casa. “Com a màxim al febrer firmarem el conveni a tres bandes, i a partir que aquest conveni estigui firmat farem l’adquisició. La primera actuació urgent és l’apuntalament i arreglar la teulada. Això és una actuació que s’ha de fer aquest 2024, sí o sí, perquè al començament del 2025 puguem fer tota la restauració de la casa“, ha explicat Companys.
També coneguda com a Cal Macià, la Casa Vallmanya pertanyia a la família d’Eugènia Lamarca i de Mier, esposa del president, qui la va heretar. Des d’aleshores, la família hi va passar llargues temporades. Després de ser incendiada durant la Guerra Civil, l’immoble va tenir nombroses modificacions.
L’estat crític de degradació en què actualment es troba va portar a la creació de la plataforma Salvem Casa Vallmanya, una iniciativa popular impulsada per diverses entitats culturals del territori per reivindicar-ne la preservació.
El portaveu de l’entitat popular, Ferran Dalmau, va recordar els tres anys de lluita per preservar l’espai i va advertir que vetllaran perquè “no hi hagi passes enrere” en la seva preservació i que volen “ser part activa” en la definició dels seus usos.
Coincidint amb el 90è aniversari de la mort de Macià, es va donar a conèixer que aquesta convocatòria anual que impulsa el teixit popular del Segrià es reconvertirà en una jornada de record a la figura de Macià.