El Memorial Democràtic va presentar ahir, en el marc del Festival Dansàneu, dues propostes culturals que reivindiquen, d’una banda, la memòria dels republicans deportats i, de l’altra, el paper de les dones en els moviments de resistència contra els totalitarismes al segle XX. Es tracta de l’exposició “Els republicans als camps de concentració nazis. K. L. Reich, la novel·la de l’horror viscut per l’escriptor manresà Amat Piniella” i l’obra de teatre Caure, escrita per Helena Tornero i produïda dins dels projecte europeu WIRE (Women in Resistance).
La jornada va ser presidida pel conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, que va subratllar el valor de la memòria democràtica com a eina de cohesió social: "En aquest festival, com a pocs llocs, han aconseguit fer la síntesi perfecta: cultura, natura i memòria", ha dit, i va remarcar que la memòria democràtica "defensa uns valors, com el de no repetir la història".
A més, Espadaler va agrair que exposicions com “Els republicans als camps de concentració nazis. K. L. Reich, la novel·la de l’horror viscut per l’escriptor manresà Amat Piniella” relaten com es pot arribar a troncar la vida d'una persona: "No parlem d'estadístiques, parlem de persones i parlem de famílies que van tenir la vida estroncada per aquesta barbàrie".
Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, va ressaltar el compromís de la institució amb la “memòria viva, accessible i amb un paper educatiu fonamental, que contribueixi a formar persones crítiques, conscients i compromeses amb els valors democràtics i els drets humans.”
L’exposició: el fenomen de l’exili i la deportació a través de la literatura
La mostra dedicada a Amat Piniella proposa una mirada profunda a la deportació republicana als camps nazis a través de la seva novel·la K. L. Reich (1963). L’exposició, comissariada per Joaquim Aloy, Pep Castilla, Jordi Pons i Salvador Redó, de l’associació Memòria i Història de Manresa, arriba al Dansàneu enmig d’un recorregut itinerant al llarg del 2025 per instituts i biblioteques d’arreu del país.
Durant la inauguració de l’exposició, l’actor Ivan Caelles ha ofert una lectura dramatitzada de fragments del llibre.
Caure: una peça escènica sobre les dones en la resistència
L’altra proposta destacada del Memorial Democràtic va ser la representació de l’obra Caure, escrita per Helena Tornero.
Caure planteja un viatge per la vida i les emocions d’una dona que és moltes dones alhora. Mitjançant salts temporals, l’obra trasllada l’espectador a diferents dècades del franquisme –els anys 40, 60 i 70– i dona veu a figures sovint oblidades, com Maria FerkaBeikou i Halina Mikolajska, activistes que van lluitar per la llibertat a Grècia i Polònia.
Interpretada per Míriam Escurriola i Ariadna Chillida, Caure ha estat un dels actes culminants del projecte WIRE i exemplifica el paper fonamental de les dones en els processos de resistència i en les lluites pels drets i les llibertats democràtiques.
Visita del conseller a l’Ajuntament d’Espot i al Consell Cultural de les Valls d'Àneu
Durant la jornada, el conseller Espadaler va visitar l’Ajuntament d’Espot, on es va reunir amb l’alcalde, Josep M. Sebastia, i amb la resta del govern local per tractar qüestions d’interès comú. En el marc de la visita, va signar el llibre d’honor del municipi.
Posteriorment, el conseller es va desplaçar al Consell Cultural de les Valls d'Àneu, on també va deixar constància de la visita al llibre d’honor.