Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Ramon Augé: “Apostem per impulsar la masoveria urbana”

Si hi ha una paraula que pot resumir com ha estat el mandat que s’està a punt de tancar a Cervera és complex. Ramon Augé, actual alcaldable per Junts, aconseguia l’alcaldia amb un pacte amb el PSC i SiF, després que ERC guanyés les eleccions. A mig mandat, SiF sortia de govern i posava en safata als republicans la presentació d’una moció de censura, que van guanyar però que no van poder mantenir amb estabilitat i va comportar que Junts tornés a entrar a govern a la recta final de mandat. Amb aquest precedent, el candidat de Junts assegura que pactaran amb qui vulgui treballar per Cervera i es marca com a eixos principals les polítiques de joventut, habitatge i promoció econòmica. Així mateix, defensa que l’Aquelarre hauria de perdurar durant tot l’any a través d’alguna exposició però no créixer en nombre de persones durant la nit central de la festa.

 

No ha estat un mandat tranquil, a Cervera. Com el resumiria?
Accidentat i complicat. Per dos aspectes: un és per la pandèmia i els temporals climatològics que hi ha hagut, com les ventades. I l’altre aspecte és que ha estat accidentat políticament. L’única possibilitat de fer un govern estable amb majoria absoluta era el tripartit que vam fer però, després en plena pandèmia, SiF ens va marxar i ens va deixar en minoria, després ens van fer una moció de censura. Aquesta moció va portar un govern molt feble fins que un any després vam tornar a entrar-hi, pel compromís per Cervera i segurament en contra dels interessos de partit. El darrer any s’han posat els projectes en marxa.

 

Es van plantejar no tornar a entrar a govern?
Quan et fan una moció de censura no et planteges tornar a entrar a govern. Per una moció de censura necessites majoria absoluta, si vuit regidors signen una moció a favor d’un nou alcalde, nosaltres clarament quedàvem a l’oposició i havíem de fer una oposició constructiva. La nostra sorpresa és quan quinze dies més tard veiem que es fa el govern només amb CUP i ERC en minoria i SiF comença a fer una oposició forta i no els hi aproven els pressupostos, cosa que considero una extrema irresponsabilitat. Quan veiem que Cervera està un any aturada i sense pressupostos, és quan decidim tornar a entrar.

 

Segurament ara tampoc no hi haurà majories absolutes i caldran pactes. Amb qui prefereixen pactar?
Amb tothom qui vulgui treballar per Cervera. Les opcions extremes de PP i  Vox les descartem, però amb tothom qui vulgui treballar per un temps prudencial. Es pot entendre que en dos o tres anys hi puguin haver trencaments però no al cap de pocs dies.

 

Quins són els eixos principals que proposa Junts per aquest mandat?
Un primer eix abordaria la ciutadania i la integració de la població nouvinguda. En aquest sentit, volem impulsar polítiques de joventut i d’habitatge i esport -continuem apostant per la construcció del nou pavelló poliesportiu i volem fer una nova pista d’atletisme-. En aquest àmbit també hi posem la sanitat perquè la nova Àrea Bàsica de Salut de la Segarra no suposi perdre cap servei a Cervera. Un segon eix és la neteja i la seguretat: hem d’actualitzar el servei de residus del consell i incrementar la seguretat. El tercer eix fa referència a l’urbanisme, on destaca la renovació de l’N-II amb la connexió amb la carretera de Granyena, fer places d’aparcament al centre i continuar fent fires. De fet, aquí l’objectiu és intentar fer una fira cada mes. També volem consolidar els polígons i que es construeixi sòl industrial.

El quart eix que defensem és una Paeria més oberta i transparent: reprendre assemblees obertes, fer els pressupostos participatius i aconseguir que Cervera sigui una ‘smart city’ i, sobretot, que la burocràcia, que ens afecta molt a l’Ajuntament, que no afecti la ciutadania. I, finalment, el cinquè eix és un eix molt concret per aquest mandat i és que al 2026 celebrarem el mil·lenari i hem de fer festa grossa. Amb un pressupost més gran o més petit, perquè no podrem tirar la casa per la finestra, però la idea és fer un comissionat per organitzar-ho i ens ha de servir per posar Cervera al mapa, almenys català, i per augmentar l’autoestima dels cerverins i dels segarrencs. En un moment on la Segarra està perdent dos municipis i el sentiment segarrenc està en hores baixes, des de Cervera hem de forçar al màxim.

 

Algunes coses que m’ha dit. Sobre les polítiques de joventut, quines mesures proposen per garantir l’accés a l’habitatge per als joves? Perquè el lloguer a Cervera és molt complicat.
Primer de tot, no tinc cap vareta màgica però apostem per impulsar la masoveria urbana, encarada sobretot a la renovació de la zona cèntrica i al casc antic perquè es van buidant perquè les cases es fan velles i els propietaris potser no tenen ganes de vendre o llogar. Des de la Paeria hem de ser els primers a tirar-ho endavant però si al costat hi tenim la Generalitat, molt millor. D’altra banda, seria que la Generalitat o a la Paeria es quedés els esquelets de pisos que ens han quedat de la crisi urbanística i que són de bancs i la SAREB  i els destinés a lloguer social.

 

També parlava de la neteja. Una de les crítiques que més s’han sentit aquest mandat era per això. Què ha fallat?
Hem de dotar de més personal la brigada. Se’ns ha fet antiga la màquina d’escombrar, però bona part de la sensació de falta de neteja ha vingut relacionada  amb les bosses de neteja que el Consell no ha recollit. Al principi el porta a porta va ser un èxit; érem una de les comarques que més reciclava però ara s’ha quedat estancat. De totes maneres, la neteja és una sensació. A vegades veus que la teva zona no està neta però després venen gent de fora i et diuen que està més neta que la seva ciutat. Però sigui com sigui, nosaltres volem una Cervera el més neta possible.

 

Si el comerç local ja era un dels dèficits que tenia Cervera i la pandèmia l’ha acabat de colpejar, què proposen perquè no morin els comerços que queden?
És un dels grans reptes que tenim. Hem estat en contacte amb les associacions de comerciants i amb ells hem fet tot el que hem pogut. El que et deia abans de fer una fira cada mes, això pot ajudar. Cal tenir en compte que aquest any hem posat més llums de Nadal  i hem fet més activitats durant l’any. Ens costa trobar la fórmula perquè no és una cosa senzilla.

 

Sí que s’ha obert alguna botiga, per això, els darrers anys.
Sí, i a vegades són coincidències o tenen algun altre sentit, però ara tenim més fleques que mai. I també s’ha obert algun comerç de roba. Des de Junts donem les gràcies a tots els comerciants que aposten per Cervera. També ens n’estem adonant que hi ha un desplaçament: s’ha convertit més atractiu el carrer Guinedilda per obrir més comerços i al carrer Combat, que era el carrer típic comercial, n’han tancat alguns. Al final, són molt pocs metres i queda tot al centre.

 

També parlava de l’Aquelarre. Des de Junts creuen que ha tocat sostre?
Bé, hi ha dues coses que ens han donat a conèixer: la Passió i l’Aquelarre. I en els últims anys també els germans Márquez. El que ens agradaria és que l’Aquelarre durés tot l’any. Això vol dir que, durant tot l’any, el visitant que vingui gaudeixi d’alguna manera d’algun atractiu que el recordi a l’Aquelarre. Si aconseguim això, creixem. El que no farem és posar més  gent al casc antic el dissabte a la nit perquè no hi caben. Durant tota la setmana les entitats ja se n’encarreguen de fer l’Aquelarre, però durant tot l’any hi ha d’haver una exposició o algun element que permeti recordar la festa i que el visitant s’impregni.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

2,2 milions de pressupost del primer full de ruta d’Ordino per al 2023

Notícia següent

La policia de Mollet farà controls aleatoris de motocicletes i ciclomotors

Notícies relacionades