Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Cervera engega la 10a edició del Festival de Pasqua, amb set mesos de retard i telemàticament

S'han reduït actuacions i dies de certamen conservant al màxim l'essència i ampliant l'escenari per mantenir distàncies

Cervera engega aquest dissabte la 10a edició del Festival de Pasqua, amb set mesos de retard i de manera telemàtica per la covid-19. La pandèmia ha obligat els organitzadors a reduir actuacions i dies però “conservant al màxim el festival dissenyat per Pasqua”, explica el seu director artístic, Josep Maria Sauret.

Tot i que no hi haurà públic, Sauret destaca que s’han pres totes les mesures sanitàries per garantir la seguretat dels músics. Així, per exemple, s’ha ampliat la tarima del paranimf de la Universitat de Cervera per assegurar una distància mínima d’1,5 metres entre els músics que aquest vespre oferiran un concert per commemorar el centenari de la fundació de l’Orquestra Pau Casals. “És difícil però ho aconseguirem”, diu Sauret.

Els vuit concerts de música clàssica catalana programats entre el 14 i el 22 de novembre es podran seguir en directe a través de la seva pàgina web. Són dos menys que els programats del 2 al 12 d’abril, quan es comptava també amb dos dies més.

Sauret explica que s’ha decidit anul·lar el concert d’orgue que es fa cada any i passar-lo a Pasqua i cancel·lar el concert escolar que es feia al Teatre de la Passió per evitar barrejar alumnes de diversos centres. Pel que fa als vuit que s’han mantingut, set ja estaven programats per a l’abril. Només s’ha afegit el recital d’Alba Ventura per substituir el que havia de fer el violoncel·lista Lluís Claret que viu a Boston i “no sabia si es podria desplaçar”, explica Sauret.

La majoria dels concerts són estrenes absolutes o concerts pensants especialment per a realitzar-se en el marc d’aquest festival. El Festival ha començat dissabte al matí amb ‘El manuscrit de Cervera’, d’Ilerda Antiqua, en què s’han pogut descobrir peces musicals úniques descobertes a l’Arxiu Comarcal de la Segarra.

A les vuit del vespre tindrà lloc el concert que vol celebrar el desè aniversari del Festival de Pasqua. Anirà a càrrec de l’Orquestra de Cambra Catalana i el Jove Projecte Orquestral, en una producció que vol commemorar el centenari de la fundació de l’Orquestra Pau Casals. Ambdues formacions estan dirigides pel director artístic del Festival, Josep Maria Sauret, i també hi participarà com a solista, Carla Conangla, recent guanyadora del Guardó Internacional Pau Casals per a joves violoncel·listes de 2018 que atorga la Fundació Pau Casals, que ha vingut des de Salszbburg.

Sauret ha destacat que es tracta d’una experiència “magnífica” i d’un projecte “preciós i engrescador” ja que joves talents de tot Catalunya tocaran al costat dels professionals de l’Orquestra de Cambra Catalana. Afegeix que tot i que la simfònica serà més reduïda del que hauria estat en condicions “normals” ha calgut ampliar l’escenari per acollir als 37 músics amb distàncies mínimes de metre i mig.

Aquesta situació afegeix “dificultat” en l’execució i és que “entre ells no s’escolten”, explica Sauret. “El so dels metalls arriba una mica tard al director perquè estan al final. A més els violins, que toquen de dos en dos, ho hauran de fer a metre i mig compartint faristol”, posa com a exemple. Per tot això, “el diàleg entre els músics és molt més difícil i també ho és pel director establir un equilibri en la compactació del so i els tempos”, afegeix. Tot i això, es mostra convençut que sortirà bé tenint en compte el “gran nivell i professionalitat” dels músics.

Més concerts

Aquest diumenge a les 11.30h, els joves talents del Conservatori del Liceu de Barcelona prendran el relleu del Festival. El quartet de saxos, Delia Quartet, oferiran un concert amb obres de Salleras, Albéniz i Serra. La jornada finalitzarà amb un concert de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, a les 19h. Serà l’estrena absoluta de la seva nova producció, ‘Danses del Segre’, amb obres de Juan Francisco Ruiz i Rafael Moreno.

El Festival es perllongarà fins al cap de setmana següent amb quatre produccions musicals més. El divendres, 20 de novembre a les 20 hores, la Coral Ginesta oferirà el concert ‘Sacre i Profà. Motets de Pau Casals’ i ‘El Mirador’ de Josep Vila.

Dissabte, 21 de novembre, a les 12 hores, la mezzosoprano, Mireia Pintó, acompanyada pel pianista, Vladislav Bronevetzky, commemoraran el 125è aniversari del naixement del compositor Eduard Toldrà i el 50è aniversari de la mort del poeta Josep Carner. El concert es maridarà amb un recital de poesia i la lectura de cartes de Carner a càrrec de l’actriu catalana Sílvia Bel.

Posteriorment, a les 20 hores, la Cobla de Cambra de Catalunya, dirigida per Jesús Ventura i amb introduccions de Josep Maria Serracant, interpretaran la integral de les sardanes de Pau Casals. Un concert d’especial importància històrica ja que serà la primera vegada que una cobla interpretarà les sardanes compostes per Casals.

Finalment, el Festival de Pasqua de Cervera culminarà el diumenge, 22 de novembre, amb un concert de la prestigiosa pianista Alba Ventura, amb els Quaderns de la Suite Ibèria d’Albéniz, obra mestra del repertori pianístic universal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen les obres del carril bici al carrer Aragó de Barcelona

Notícia següent

Polèmica per la sortida matutina d’Albiol a fer esport per si s’ha saltat el confinament

Notícies relacionades