Dilluns, 1 de juliol de 2024
És notícia

VNG presenta el Pla d’Actuació Municipal

Avatar photo
En una sessió d’audiència pública, l’alcalde ha exposat també els trets clau del pressupost d’enguany

Planificar la ciutat dels anys vinents, ordenar el servei de recollida de residus, obrir una tercera biblioteca o reduir l’emergència residencial, són alguns dels propòsits del govern de Vilanova i la Geltrú per al mandat 2023-2027. L’alcalde de la ciutat, Juan Luis Ruiz, acompanyat dels presidents de les àrees de govern, ha presentat aquest dijous en audiència pública el Pla d’Actuació Municipal (PAM), el document que recull les polítiques i els objectius de l’Ajuntament fins al 2027, així com els trets destacats del pressupost del 2024.

Una vuitantena de persones van assistir a la convocatòria, celebrada a l’auditori de Neàpolis, entre les quals, a banda de tots els membres del govern, hi havia també càrrecs electes de l’oposició, representants d’entitats i persones a títol individual. La sessió també es va poder seguir en directe per Canal Blau, amb traducció en llenguatge de signes simultània.

Construir el futur

L’alcalde Juan Luis Ruiz va ressaltar la voluntat d’impulsar un debat al voltant del futur de la ciutat. Per això, el primer dels 5 eixos en què s’estructura el PAM s’ha anomenat “Una ciutat que mira al futur” i inclou la redacció d’un pla estratègic “emmarcat en l’agenda 2030 i que incorpori la visió dels agents econòmics, socials i cívics de la ciutat”.

Per a l’alcalde, el govern ha de poder actuar en el dia a dia i alhora “projectar la Vilanova i la Geltrú del futur”. Aquesta mirada vers els anys vinents inclou també el treball territorial i el foment de sinergies entre les comarques de la Vegueria Penedès i amb l’Eix Diagonal, tal com va explicar a l’audiència.

En el segon eix, “Una ciutat pròspera, amb una economia transformadora”, la regidora Anna Ribera, presidenta de l’Àrea de Projecció de Ciutat, Capitalitat i Universitat, va recalcar la intenció de promoure polítiques “des del consens i col·laboració amb els gremis i entitats que representen el teixit productiu de la ciutat”.

Anna Ribera va destacar com a objectiu “incorporar la innovació, la sostenibilitat i la digitalització” en el sector turístic, per fer-lo més competitiu. Un dels projectes clau aquest mandat serà la reforma del parc de Ribes Roges, que inclou la creació d’una nova oficina d’atenció turística. S’hi destinaran 2 milions d’euros, dels quals 800.000 ja s’han previst en el pressupost 2024.

Les polítiques d’impuls de l’economia contemplen també promocionar les platges com a destinació de turisme esportiu, potenciar el comerç local, treballar per atraure empreses d’alt valor afegit i posicionar Vilanova i la Geltrú com a ciutat universitària, entre d’altres.

Igualtat de drets i d’oportunitats

En l’eix “Una ciutat inclusiva, que protegeix les persones”, la regidora Teresa Llorens, presidenta de l’Àrea de Polítiques de Ciutadania, va remarcar com a prioritat l’atenció a la vulnerabilitat i “la importància de situar els serveis socials com a instrument per garantir els drets de les persones i la igualtat d’oportunitats”.

En aquest sentit, el govern preveu promoure aquest mandat una finestreta única d’accés als ajuts socials. I destaca també la preocupació per l’atenció a la dependència, per la qual cosa en el pressupost 2024 s’ha previst una aportació extraordinària d’1 milió d’euros als serveis assistencials de l’organisme autònom AISSA.

Teresa Llorens va assenyalar també el compromís municipal de “treballar per erradicar la violència masclista”. Pel que fa a la promoció de la salut, la reclamació del nou hospital comarcal i la recuperació del servei d’urgències de cap de setmana són les prioritats del govern municipal.

Les polítiques d’inclusió i igualtat d’oportunitats contenen també l’atenció a l’educació i els drets dels infants. Entre altres mesures, l’Ajuntament preveu anar més enllà de les competències pròpies del manteniment de les escoles, i fer inversions als centres educatius cada any. Aquest 2024, es destinaran 125.000 euros a millores a les escoles Sant Jordi, Llebetx i Arjau.

Un dels projectes emblemàtics d’aquest mandat serà la rehabilitació de l’edifici de les Calderes per convertir-lo en un “equipament cultural, cívic, ciutadà i comunitari”, que generi cohesió al barri i a la ciutat. El govern preveu un procés de participació per definir-ne els usos, entre els quals es proposarà que aculli la tercera biblioteca de la ciutat. Per a la regidora Teresa Llorens, aquest ha de ser un dels exemples de les polítiques dirigides a “democratitzar la cultura i apropar-la als barris”. El pressupost del 2024 contempla una aportació de 2,2 milions d’euros a aquest projecte, dos milions dels quals són subvencionats per l’Estat.

Habitatge públic, gestió dels residus i bus urbà

La preocupació per l’accés a l’habitatge és un dels punts clau del quart eix del PAM, “Una ciutat neta, ordenada, cívica i connectada al territori”. La regidora Iolanda Sánchez, que presideix l’Àrea d’Acció Comunitària, ha situat com a “pilar fonamental” el treball per “garantir el dret a l’habitatge a tothom, i especialment als col·lectius més vulnerables i als joves”. En aquest mandat es vol impulsar la construcció de 176 habitatges de lloguer assequible i social en sòl municipal.

Altres objectius prioritaris del govern en aquest eix de treball són la revisió del pla general, ja que l’actual data del 2001, i cal que doni resposta a les necessitats urbanístiques actuals de la ciutat, per exemple sobre sòl per a habitatge o per a activitats econòmiques.

D’altra banda, tenir una ciutat neta i endreçada és “un dels principals eixos de treball d’aquest mandat”, va manifestar el regidor Gerard Llobet, president de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Serveis Urbans. En aquest sentit, la prioritat és renovar el servei de recollida d’escombraries, ja que actualment la ciutat es troba amb un contracte obsolet.

L’Ajuntament ja ha contractat reforços del servei els darrers mesos i hi destina un augment d’un milió d’euros aquest 2024, però cal promoure una licitació nova, que es preveu convocar a mitjans d’aquest any. Quant al servei de neteja, el govern també planteja revisar-lo “perquè el tenim infradimensionat per les necessitats de la ciutat”.

Igualment, en aquest mandat el govern municipal s’ha proposat millorar l’estat de l’espai públic. Cada any es destinaran 300.000 euros a manteniment de carrers i voreres, i aquest 2024 s’hi afegeixen 400.000 euros per reparar l’asfaltatge de carrers malmesos.

Un altre gran repte d’aquest mandat és millorar el transport públic urbà. Per una banda, mentre es resol la situació causada per una sentència judicial, es pretén millorar el parc de vehicles que presten el servei. Enguany s’hi dediquen 750.000 euros del pressupost municipal. El PAM contempla també mesures transversals que reflecteixen la preocupació per l’emergència climàtica i la necessitat d’avançar cap a una transició ecològica i energètica.

Un ajuntament proper

En el cinquè eix, “Una ciutat amb un ajuntament transparent, proper, eficient, obert i responsable”, la regidora Iolanda Sánchez va destacar el capteniment del govern de promoure una manera de treballar “des de la proximitat, l’escolta, el diàleg i la concertació”. En aquesta línia, ja s’han posat en funcionament, aquest gener, els consells de barri com a espais de treball per fomentar l’acció comunitària, i també es preveu descentralitzar alguns tràmits municipals en els centres cívics.

Així mateix, va exposar el regidor Alfredo Villa i president de l’Àrea d’Organització, Governança i Societat del Coneixement, el PAM reflecteix “una voluntat clara del govern d’exercir rendició de comptes envers la ciutadania”. A banda d’organitzar puntualment sessions participatives com l’audiència pública, es preveu també activar una roda de visites de l’alcalde als barris, entre altres accions.

El PAM, un document viu

En el torn de preguntes, entre d’altres, es va manifestar la preocupació de la ciutadania per la situació de sequera i les mesures que hi pot prendre l’Ajuntament. També es va preguntar sobre accions al barri de Mar, sobre les possibilitats de replantar arbrat que s’ha eliminat els darrers anys, o sobre l’organització dels serveis municipals, entre d’altres.

El govern municipal va convidar una vegada més la ciutadania a consultar el document del PAM i a fer arribar els comentaris o propostes mitjançant el correu [email protected]. En un període de quinze dies es publicarà la web del PAM, en un format de consulta dinàmica i que permetrà fer-ne seguiment. De tota manera, es considera que ha de ser un document viu, que pugui incorporar modificacions davant situacions imprevistes durant el mandat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Viladecans celebra el Carnaval amb 2.000 participants a la rua

Notícia següent

El Barcelona Beach Festival també se’n va a Madrid

Notícies relacionades