Vng, un dels onze municipis catalans que acull defensors i defensores dels drets humans

Avatar photo

Dijous 4 d'abril, xerrada a la Casa Olivella sobre la defensa de les dones a l'espai públic

De l’1 al 6 d’abril sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran onze municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.

Vilanova i la Geltrú participa en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, juntament amb Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, i Vilafranca del Penedès.

Es tracta de la 8a edició del projecte, que té dues edicions anuals: la de primavera, amb 11 municipis, i la de tardor, amb 15 municipis més.

Des de l’any 2013, diversos municipis catalans organitzen nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

La delegació està composta per 6 defensors, dels quals 4 visitaran la nostra ciutat:

– Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador, entitat de la Red Salvadoreña de Defensoras de Derechos Humanos. Quijano coordina temes vinculats a la joventut, als drets sexuals i reproductius i a la incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques. És voluntària també a La Radio de Todas, un espai d’expressió de diferents sectors de dones i joves.

– Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades a Itàlia. D’origen peruà, Pando va viure la clandestinitat en pròpia pell, fet que la va dur a centrar el seu activisme en les migracions. Ha participat en la fundació de l’Associazione Todo Cambia i la Universitat Migrant, en l’organització de la Marxa pels nous desaparecidos, i al projecte Missing at the borders, que visibilitza històries de persones desaparegudes a les fronteres europees a través dels relats de familiars.

– Hassanna Aalia, defensor dels drets del poble sahrauí refugiat al País Basc. Nascut als territoris ocupats, des de petit es va involucrar en la protesta no violenta contra l’ocupació marroquina al Sàhara Occidental. El seu compromís li ha costat més d’una quinzena de detencions, tortura i finalment l’exili. Actualment realitza tasques de coordinació de diverses entitats de solidaritat amb el Sàhara i treballa per fer incidència al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

– Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). Participa en diverses iniciatives socials i comunitàries, denuncia la corrupció des de la ràdio, i dirigeix Eleggua Comunicaciones, un projecte de transformació col·lectiva del territori. Ha patit desplaçament forçat intern per amenaces de mort, i ha retornat a Buenaventura amb un esquema de protecció.

A la nostra ciutat, els activistes oferiran xerrades als instituts i al Centre Obert sobre el dret a la llibertat d’opinió i d’expressió, sobre el pacifisme antimilitarista contra la violència i el racisme; o sobre el dret de les persones migrades. Destaca la xerrada, oberta a tothom, que farà la defensora dels drets de les dones a El Salvador, Amanda Quijano, dijous 4 d’abril a les 18 h a la Casa Olivella.

Els onze municipis participants al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.

L’edició de primavera de Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’inicien les obres del Pont de la Riera de Sant Pere de Ribes

Notícia següent

Valoració molt positiva de la presència de Vilanova i la Geltrú a B Delicious

Notícies relacionades