Tres alternatives per al trasllat de la fàbrica de Componentes Vilanova dins la ciutat

El govern confia en encaminar el canvi d'ubicació dins d'aquest mandat

Imatge d’una de les naus de la fàbrica del grup Componentes Vilanova, a Vilanova i la Geltrú. ACN

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té damunt la taula fins a tres alternatives per canviar de lloc la fàbrica de CIE Grup Componentes Vilanova, en un trasllat que es faria dins la mateixa ciutat. El govern municipal ha assegurat aquest dimarts que la companyia “té la predisposició i necessitat” de canviar d’ubicació, i confia que aquest mandat quedarà encaminat el trasllat.

“Tenim espais alternatius possibles i ara volem acordar amb l’empresa quin és el millor lloc”, ha explicat breument l’alcaldessa Olga Arnau. El consistori confia que el canvi de lloc de la fàbrica dedicada a la foneria industrial serveixi per resoldre el malestar dels veïns propers a la planta, que fa anys que denuncien patir contaminació ambiental i acústica.

Segons Arnau, el govern i la direcció de la companyia han estat negociant durant els darrers mesos per consensuar un canvi de lloc. L’alcaldessa ha assegurat que les reunions s’han mantingut durant el confinament i ara segueixen avançant “per arribar a la millor ubicació possible per afavorir el trasllat”. Arnau ha remarcat que la principal premissa és “evitar que aquesta indústria marxi de la ciutat”.

L’alcaldessa ha evitat detallar quines són les alternatives que hi ha damunt la taula, i només ha explicat que se n’han plantejat tres. Segons Arnau, cadascuna té una casuística urbanística diferent, i algun d’aquests terrenys sí que tenen una part de titularitat municipal. De cada proposta ara se n’estan redactant els respectius informes per determinar els permisos que caldria demanar per instal·lar-hi la fàbrica. Un cop enllestits els informes, Arnau espera acabar de tancar un acord amb l’empresa.

Fa poc més d’un any, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va aprovar actualitzar l’autorització ambiental a CIE Grup Componentes Vilanova. Amb tot, l’Associació de Veïns de Baix-a-Mar, els residents al complex Les Llunes –a tocar de Componentes- i l’entitat ecologista APMA van mostrar-se reticents, ja que qüestionen l’impacte ambiental provocat per la fàbrica.

El col·lectiu fa prop de 15 anys que denuncia que la companyia sobrepassa les emissions permeses en pols, olors i sorolls, i va arribar a amenaçar amb dur l’empresa als tribunals. Durant tots aquests anys, l’Ajuntament ha mediat entre els veïns i CIE Grup Componentes Vilanova per trobar una solució i garantir que l’activitat no sigui contaminant.