Divendres, 9 de maig de 2025
És notícia

Vilanova i la Geltrú acull l’Esplaiada 2025 amb més de 3.300 infants i joves

Avatar photo
La trobada general d’Esplais Catalans se celebra cada 3 anys en un municipi diferent, i enguany assolirà un rècord de participació
Presentació de l'Esplaiada 2025 a Vilanova i la Geltrú

Més de 3.300 infants i joves es reuniran el 16, 17 i 18 de maig a Vilanova i la Geltrú per celebrar l’Esplaiada 2025, la trobada general d’Esplais Catalans, que enguany vol denunciar l’auge i generalització dels discursos d’odi.

La trobada general d’Esplais Catalans se celebra cada 3 anys en un municipi diferent, i enguany assolirà un rècord de participació: 3.360 persones (2.500 infants i joves i 860 monitores i monitors), de 69 esplais diferents, acollits a Vilanova per l’esplai Drac Màgic.

Esplais Catalans – Esplac, l’associació d’esplais laics i progressistes de Catalunya, ha comptat per l’organització amb diferents serveis municipals, que han facilitat l’organització de múltiples activitats en diferents espais de la ciutat, omplint carrers i places, així com les pernoctacions en una zona d’acampada al costat de la zona esportiva, o en espais com menjadors i gimnasos d’escoles públiques, concertades, instituts, centres cívics o equipaments esportius.

Gisela Vargas, regidora d’Infància i Adolescència, s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que Esplac hagi escollit Vilanova aquest any, i ha destacat la importància de visibilitzar la feina dels esplais “perquè la gent conegui aquesta tasca d’educació en el lleure que es fa a tot el país i a la que cal donar suport perquè són escoles de democràcia, de civisme i de ciutadania amb esperit crític. Justament en el nou Pla d’Infància i Adolescència hem recollit la importància de col·laborar amb les entitats d’educació en el lleure creant una comissió conjunta amb l’Ajuntament per estar al dia de les necessitats dels esplais de la ciutat”.

Mariona Guillén, vicepresidenta d’Esplac i membre de l’equip de coordinació, ha agraït l’Ajuntament per sumar-se a l’Esplaiada i obrir tots els espais de la ciutat durant un cap de setmana, i ha destacat la importància dels esplais com a “associacions educatives sense ànim de lucre, que funcionen amb voluntariat, i que estan en constant canvi i revisió per transmetre valors a infants i joves a partir d’uns objectius pedagògics, teixint xarxa comunitària”.

Cartell amb el lema d'enguany de l'Esplaiada 2025

 

“Contra el teu odi, que la terra tremoli”

Adrià Hermini González, membre del grup de treball de l’Esplaiada 2025, ha explicat en què consistirà aquesta edició, que porta per lema “Contra el teu odi, que la terra tremoli”, amb la voluntat de denunciar l’auge dels discursos d’odi: “un centre d’interès que van escollir els mateixos esplais a través d’un procés participatiu, i per al qual els organitzadors hem fet un treball pedagògic continu per poder-nos formar i poder organitzar activitats que aportin un canvi en la perspectiva i ajudin a detectar i combatre els discursos d’odi”.

Finalment, l’alcalde Juan Luis Ruiz, ha remarcat el projecte de fer de Vilanova una ciutat educadora: “l’esplai educa, transmet valors, i estem orgullosos d’acollir l’Esplaiada. Us vull felicitar pel lema escollit enguany, com a Ajuntament reafirmem el compromís de la ciutat amb la tolerància zero davant els discursos de l’extrema dreta, i us agraïm la vostra implicació, i el fet que hagueu escollit la nostra ciutat per treballar-ho”.

Presentació de l'Esplaiada 2025 a Vilanova i la Geltrú 1

 

Acte unitari

L’Esplaiada finalitzarà el diumenge 18 amb un gran acte reivindicatiu obert a tota la ciutadania. L’acte unitari inclourà la lectura d’un manifest elaborat per infants i joves, i un concert de Sardines en Llauna, el grup d’animació familiar que ha creat la cançó “Que el terra tremoli” per l’Esplaiada 2025.

Davant l’auge i generalització dels discursos d’odi, aquesta edició de l’Esplaiada se centrarà a posar especial atenció a la manera en què aquests afecten els infants, i a les eines que tenen per fer-hi front. Durant el cap de setmana es treballaran discursos d’odi concrets a través d’un recurs d’activitats que han creat els diferents grups de treball i comissions d’Esplac amb àmbits temàtics com el feixisme, el racisme, l’antifeminisme i el sexisme, la catalanofòbia i la LGTB-fòbia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Vista aèria de Tarragona - Marc Colilla

El Pla 50.000 transforma Tarragona: 2.453 habitatges assequibles en marxa gràcies a la reserva de solars

Notícia següent

Fumata blanca: Ja hi ha nou Papa escollit després d’un dia de votacions intenses

Notícies relacionades