Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

Tornen els cavalls del Pirineu, durant la Fira de Novembre, recuperant la transhumància pel mil·lenari Camí Ramader de Marina

Avatar photo

Per segon any, hi haurà transhumància de cavalls de la Fundació Miranda des del l’Alt Berguedà fins la platja de Vilanova i la Geltrú

Amb l’arribada de la tardor la Fundació Miranda acompanyarà de nou les manades de cavalls recuperats cap a les pastures d’hivern. Es creuen boscos i muntanyes, fins arribar al mar on seguiran la seva vida en llibertat durant l’hivern al Parc del Garraf. S’anirà a peu i muntats per trams del Camí Ramader de Marina fins la platja de Vilanova i la Geltrú, en el cap de setmana de la Fira de Novembre. Enguany els cavalls recorreran un nou tram del camí de Marina prop de la Serra de Bonaire – Pla dels Cabridets de 250 metres que estava totalment emboscat i ocultats, i que s’ha recuperat i obert novament amb l’impuls de Garraf Coopera i la col·laboració directe del Parc del Garraf i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Des del 31 d’octubre al 11 de novembre, una manada de 25 cavalls recorrerà el país. L’arribada, durant la Fira de Novembre, a la platja de Vilanova i la Geltrú, acabarà al Parc del Garraf, tot creuant abans la muntanya de Montserrat. Un total de 223 km dividits en 12 etapes. Aquesta transhumància es divideix en dos blocs. En primer lloc s’inicia la nit del 31 d’octubre al Pla de l’Orri, amb Castanyada a la seu de la fundació (Alt Berguedà), I finalitza el 6 de novembre a Marganell (Montserrat). La segona part serà del 6 a l’11 de novembre de Marganell (Montserrat), passant per la platja de Vilanova (10 de novembre), fins al Parc del Garraf. Els cavalls passaran Avinyó, Canyelles, Sant Pere de Ribes, els Monjos, Olivella), i altres camins ancestrals de Transhumància, teixint vincles de confiança i respecte, sense ferros a la boca i sense ferradures, superant dificultats i potenciant la connexió entre persones i cavalls.

Per segon any s’organitza aquesta transhumància amb el suport del Parc del Garraf i el Parc del Foix, la col·laboració dels ajuntaments per on passa aquest antic camí ramader, i amb entitats col·laboradores. D’aquesta manera els cavalls de la Fundació donaran vida i contribuiran a la recuperació i manteniment d’aquest camí, tot posant en valor aquest patrimoni de camins ramaders, barraques de pastor i punts d’abeurada de Catalunya. Cavalls i persones viatjaran junts amb el propòsit de trobar terres més càlides, deixant enrere la neu i el fred. Al Garraf esperen gairebé de 1.000 hectàrees de pastures on els cavalls poden nodrir-se millorant el territori i fent prevenció d’incendis.

Enguany s’han doblat les hectàrees respecte el 2017 que pasturaran al Garraf, i hi ha una implicació directe en la gestió forestal d’un territori d’alt risc d’incendis. El cavall és l’únic animal que es menja el càrritx, espècie vegetal que ha colonitzat l’estepa Mediterrània. Això és de gran interès per una espècie protegida com la tortuga mediterrània, que habita aquestes terres. La presència d’aquests grans herbívors també ajudarà en la prevenció d’incendis, millora de la pastura i de la biodiversitat. Enguany el trajecte es farà amb l’acompanyament de persones inscrites (ecoturisme) que vulguin realitzar el trajecte i d’altres de voluntàries de la fundació que acompanyaran els cavalls a peu i amb bicicleta. A la primavera, es preveu el trajecte de retorn dels cavalls a la seu de la Fundació.

Els cavalls que realitzaran l’acció són animals recuperats de maltractaments i/o abandonament. Els resultats de l’any passat i l’experiència van ser del tot positives. El trasllat dels Pirineus al Garraf permetrà als cavalls gaudir de la vida en llibertat en un clima càlid en una magnífica estepa mediterrània, ideal per la seva salut i recuperació. Aquesta experiència té altres valors afegits: beneficia a les persones que acompanyen als cavalls en ruta, genera valor d’ecoturisme pel territori i per les persones de les poblacions que acullen als cavalls (allotjaments, restaurants, artesans…), genera beneficis per l’atracció de turisme a la zona, i posa en valor la recuperació històrica, ambiental i patrimonial. Així mateix proporciona beneficis pel territori com l’augment de la fertilitat del sòl i de la biodiversitat.

El projecte s’impulsa i s’organitza per la Fundació Miranda i té el suport i la col·laboració activa del Parc del Garraf i el Parc del Foix, i altres ajuntaments com Vilanova i la Geltrú, Canyelles, Sant Pere de Ribes, els Monjos, Olivella, el Consorci Els Colls i Miralpeix – Costa del Garraf i d’entitats com entitats com l’associació Garraf Coopera. Les administracions i entitats col·laboradores contribueixen en aquest projecte de transhumància de cavalls de la fundació Miranda en diverses qüestions logístiques i tècniques (definició de camins, espais de repòs i pasturatge, infraestructures, activitats complementàries…). El projecte és també una oportunitat per visualitzar millor el Camí Ramader de Marina, la seva recuperació com a camí ramader i de la transhumància, i alhora valoritzar el territori des d’un punt de vista de patrimoni natural (espais protegits, etc.)

La Fundació Miranda és una entitat sense ànim de lucre que treballa en tres àrees d’acció: cavalls, persones i natura, i és Entitat de custodia del territori adscrita a la Xarxa de Custòdia del Territori. La Fundació Miranda ha organitzat aquesta transhumància amb el suport del Parc Natural del Garraf, i la col·laboració dels Ajuntaments dels municipis per on passa aquest antic camí ramader. La Fundació està implicada també i forma part del moviment Slow Food Km0 i de la producció local i ecològica de cada territori que transitem. Es compta també amb el suport de l’associació Garraf Coopera – Plataforma, (de Vilanova i la Geltrú) i del seu voluntariat per fer el tancat al Parc Natural i guiar els cavalls per una part del camí, així com de particulars propietaris de terrenys que acullin el projecte i hi col·laborin deixant accés al grup de cavalls per al seu descans i pasturatge.

Els cavalls sortiran el dissabte 10 de novembre des de Viladellops i aniran seguint trams de camins ramaders fins a la platja de Vilanova i la Geltrú. Durant el trajecte hi ha un seguit d’activitats programades obertes a la ciutadania com l’acompanyament i seguici dels cavalls en transhumància des de la Serra de Bonaire fins a mar. Totes aquelles persones que vulguin acompanyar els cavalls, podran fer-ho. Hi haurà tres punts de trobada i reagrupament per l’acompanyament dels cavalls des de prop de la Talaia al mar. La primera trobada serà a les 10.30 h la porta del Portal d’en Roc (camp de golf) per pujar fins al nou tram recuperat del camí ramader al pla dels cabridets- Serra de Bonaire (prop la Talaia), on esperarem l’arribada dels cavalls, per després anar amb els voluntaris de la Fundació Miranda i de Garraf Coopera per tot el tram del Camí Ramader, fins arribar a mar. L’arribada prevista dels cavalls al Pla dels Cabridets és a les 12 h. La segona trobada i reagrupament serà a l’avinguda de la Torre del Vallès, al pont sobre la C31 – (Collada –Tennis). A partir de les 13 h aproximadament es farà el tercer reagrupament al Turó del Seu a l’Ortoll, a partir de les 13.30 h. L’arribada a la Platja d’Adarró serà al migdia a partir de les 14.15 h. Els cavalls pernoctaran en finques particulars de l’Ortoll donat que els propietaris d’aquestes finques han cedit voluntàriament l’espai i col·laboren en el projecte. La finalitat és que els cavalls puguin passar la vesprada i nit, fent repòs i pasturant també en la finca. Diumenge al matí es farà la sortida de Vilanova i la Geltrú fins el Parc del Garraf, a partir de les 9 h, i els cavalls faran un itinerari per la platja de Ribes Roges, passeig Marítim, camí pedalable dels Colls-Miralpeix, riera de Ribes, i finalment Olivella, on aniran fins la finca de pastura ubicada al parc del Garraf.

Podeu trobar més informació a [email protected]. Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, al telèfon 938 140 000 (Medi Ambient) i també a www.fundaciomiranda.org. A les xarxes es pot usar l’etiqueta #CavallsMarina.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

six − 3 =

Notícia anterior

Abigail Garrido ha realitzat una trobada amb el veïnat de Sant Pere de Ribes

Notícia següent

El PSC Reus valora de “covardia política” la pròrroga del pressupost del govern

Notícies relacionades