Neàpolis acull les delegacions de les sis ciutats europees del projecte TechRevolution

Avatar photo

Vilanova i la Geltrú, Pardubice, Shiedam, El Pireu, Nyíregyháza i Bacau participen en un programa URBACT liderat per la ciutat de Barnsley (UK)

Imatge d’una de les trobades de TechRevolution. Foto: Aj. VNG

Neàpolis acull del 14 al 16 de maig una trobada internacional del projecte TechRevolution sobre emprenedoria digital del programa URBACT. La reunió, plantejada com un workshop de treball cooperatiu, suposa un pas més en l’execució del projecte TechRevolution. Aquest projecte és liderat per la ciutat de Barnsley, al Regne Unit, i té com a objectiu compartir i estendre les millors pràctiques de la seva agència d’innovació, molt semblant a Neàpolis, en matèria de suport empresarial i desenvolupament econòmic local a la resta de ciutats associades.

Vilanova acollirà la delegació de representants de les altres sis ciutats vinculades al projecte, Barnsley (UK), Shiedam (Holanda), El Pireu (Grècia), Pardubice (República Txeca), Nyíregyháza (Hongria) i Bacau (Romania).

TechRevolution, és projecte integrat dins el programa de cooperació territorial URBACT de la Unió Europea que té com a objectiu que les ciutats associades puguin replicar un conjunt de bones pràctiques. Aquestes bones pràctiques han estat seleccionades prèviament per la Comissió Europea i entre aquestes hi ha les de la ciutat de Barnsley (UK). Són projectes relacionats amb els programes d’impuls empresarial i projectes i accions adreçades al teixit emprenedor d’aquest municipi.

La primera tinenta d’alcaldia i regidora d’Innovació, Olga Arnau valora l’oportunitat d’aquesta trobada “que ens ha de permetre reforçar les línies estratègiques que estem portant a terme en suport a les start-ups, així com en el desenvolupament de noves formes d’accés dels emprenedors, empreses i organitzacions de Vilanova als mercats europeus. També tenim intenció de concretar i coordinar accions relacionades amb el suport a les indústries emergents com la Internet de les coses (IoT), el Big Data o a fomentar les estratègies locals relacionades amb el mar, treballant també en solucions encarades al sector de la salut i dependència i el campus digital entès com un espai per a les noves formes d’aprenentatge digital”.

Casos d’èxit, programes reeixits

Les altres sis ciutats associades han desenvolupat plans de transferència per adaptar a la seva realitat la pràctica que desitgi incorporar. Sobre aquest full de ruta traçat per completar la segona Fase del programa TechRevolution es treballarà a Vilanova i la Geltrú durant les sessions de treball previstes per als dies 14 i 15 de maig. Les respectives delegacions podran escoltar alguns dels programes que s’han demostrar eficaços a Barnsley com els programes TechTown o Entreprising Barnsley que se centren en la creació de treball i oportunitats empresarials des de l’impuls de l’economia digital. Per fer-ho exploren, entre d’altres coses, la viabilitat de generar comunitats i clústers digitals per a la creació de continguts i tecnologies que ajudin a empènyer l’economia local.

Connectar creativitat, innovació i recerca

Un altre dels projectes sobre el qual es treballarà és Connected Health un projecte que es fixa com a objectiu la millora de la independència de les persones que viuen amb discapacitats. Per fer-ho s’ha posat al seu abast serveis i prestacions amb l’ajut de tecnologies d’assistència electròniques.

Per fer-ho el Digital Media Center de Barnsley ha organitzat, a través del seu programa de suport empresarial, tot un conjunt d’accions des de la recerca i el coneixement per acabar dissenyant i oferint solucions i productes orientats al tractament i atenció de persones amb dependència. Aquest treball ha permès detectar i impulsar el talent de les empreses i accelerar les millors idees per desenvolupar productes.

L’establiment d’aquests nexes entre recerca innovadora, les empreses creatives i els professionals de la salut dirigits a donar resposta i solucions a reptes concrets en matèria assistencial és força atractiu per la comarca del Garraf. Per una banda, perquè el Digital Media Center és una infraestructura que guarda moltes similituds amb Neàpolis. De l’altra banda, l’Agència Pública d’Innovació participa en el desenvolupament d’un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) específicament orientat a l’atenció de la dependència i d’abast comarcal. L’agència Publica d’innovació prepara la creació d’un Silver Living lab, un laboratori de fabricació digital específicament orientat a provar potencials solucions tecnològiques en matèria d’atenció a la dependència i envelliment actiu.

Finalment, també es presentaran altres projectes vinculats al paper del DMC com a laboratori i suport a l’acceleració d’iniciatives vinculades a l’Internet de les coses (IOT).

El programa URBACT de la Unió Europea és un programa de cooperació territorial que finança específicament la creació d’aquestes xarxes interterritorials. Es tracta d’identificar experiències, projectes o iniciatives urbanes de les quals es puguin extreure models perquè siguin replicats en altres territoris. En aquest cas es busquen específicament accions en matèria de suport al teixit empresaris i el desenvolupament econòmic. La xarxa obre la porta a detectar les millors oportunitats per poder exportar les experiències d’èxit i estendre-les a altres ciutats interessades.

Economia Blava

La darrera de les jornades, la del dia 16, se centrarà a mantenir contactes amb una agenda específica. Alguns dels socis del projecte han palesat interessos comuns com les ciutats portuàries de Schiedam (Holanda) i El Pireu (Grècia). En aquest marc, s’obre un potencial espai de treball comú sobre les mesures que cada ciutat desplega per a potenciar el desenvolupament dels respectius ports i les activitats vinculades a l’economia blava. Totes tres ciutats compten amb infraestructures portuàries mixtes i exposaran algunes de les seves experiències . Un exemple d’aquestes és el clúster marítim de Schiedam, l’experiència del port holandès en l’impuls del projectes de disseny digital innovadors orientats al sector del manteniment de vaixells per a la indústria marítima o també les aliances creades entre la indústria i la universitat.

La segona de les trobades especifiques reunirà les ciutat de Barnsley i Pardubice que han mostrar interès en mantenir una sessió de Job shadowing al voltant de Neapolis i l’Àrea de Promoció de la Ciutat. El Job shadowing és una tècnica d’aprenentatge consistent en passar una jornada d’observació de les dinàmiques de treball ordinàries. L’objectiu és prendre contacte amb les maneres de treballar i operar del municipi en el marc de l’ecosistema emprenedor local.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Obertes les inscripcions per als cursos de premonitors/es i monitors/es de lleure a VNG

Notícia següent

L’IMET organitza el 26 de maig una sessió d’entrevistes ràpides de treball

Notícies relacionades