Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’Ajuntament de VNG impulsarà noves polítiques d’habitatge

Avatar photo

El Govern estudia projectes cooperatius, promoció pública de lloguer social i opcions com la masoveria urbana per tal de facilitar l'accés de la ciutadania a l'habitatge

Imatge de recurs. Foto: Aj. VNG

L’habitatge cooperatiu és un dels projectes que actualment té sobre la taula el Govern municipal de VNG com a opció per pal·liar el dèficit d’habitatge social o bé en règim de lloguer no especulatiu a la ciutat. Amb l’objectiu de donar a conèixer les propostes que pot impulsar l’administració local en aquest àmbit, es va celebrar aquest dijous a la tarda la 6a Taula Territorial sobre Habitatge Cooperatiu a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.

En representació de l’Ajuntament hi va participar la responsable de l’Oficina Local d’Habitatge, Griselda Fernàndez per explicar les polítiques actuals a la ciutat, juntament amb el regidor d’Urbanisme i Habitatge, Xavier Serra i el regidor de Participació i Economia Social i Solidària, Enric Garriga. Juntament amb dos ponents més, Miquel Borrego, advocat de Co-Housing Barcelona i Ferran Aguiló, responsable de La Dinamo Fundació, la Taula Territorial va abordar el nou concepte d’habitatge cooperatiu i es van apuntar les principals línies de col·laboració amb les administracions públiques per tal que el dret a l’habitatge se situï al mateix nivell que altres drets bàsics i reconeguts com el dret a l’educació o el dret a la salut.

Quant al contingut de la jornada, Enric Garriga ha qualificat la taula com “molt necessària. Sobretot davant la situació d’emergència habitacional en la qual ens trobem”. En aquest sentit, ha afegit el regidor d’Economia Social i Solidària “conèixer propostes com l’habitatge cooperatiu ens obre nous camins”.

Per la seva banda, el regidor d’Habitatge, Xavier Serra, ha afirmat que aquest Govern “tal i com reflectirà el PAM i també el pressupost d’enguany, té interès en impulsar les polítiques d’habitatge a nivell local”. En aquest sentit, Xavier Serra ha avançat que “cal potenciar actuacions dins les possibilitats de l’Ajuntament com per exemple destinar alguns dels solars municipals a habitatge ja sigui en règim de venda, lloguer o bé cessió”. El regidor ha parlat sobre alguns projectes que ja s’estan estudiant “amb cooperatives d’habitatge amb un aire diferent, que proposen canvis en la manera de gestionar i viure on no només es comparteix un edifici sinó també espais de convivència”.

Quant a la situació de la capital del Garraf en relació a la demanda d’habitatge, Xavier Serra ha reconegut que “A Vilanova hi ha demanda de tot tipus, potser els joves ho tenen fins i tot més difícil, per aquest motiu hem obert una línia d’ajuts al lloguer que s’adreça a joves d’entre 18 i 35 anys”. La convocatòria ‘Lloguer Jove’ es posarà en marxa durant el mes de novembre i està dotada enguany amb una partida de 110.000, “amb la voluntat que es mantingui o fins i tot es pugui incrementar en el pressupost de l’any vinent”.

A banda, davant la necessitat de disposar de més pisos al mercat, evitant d’aquesta manera que els preus del mercat augmentin, Xavier Serra ha apuntat algunes línies que vol explorar l’Ajuntament com la figura de la masoveria urbana o la possibilitat de fer algun acord amb l’Incasol per fer promoció d’habitatge de lloguer social.

Segons dades de l’Oficina Local d’Habitatge, que ja treballa en l’elaboració del Pla Local de l’Habitatge 2021-2026, a Vilanova i la Geltrú hi ha actualment més de 32.000 habitatges, dels quals el 81% són habitatges principals. Així mateix, tenim un parc públic d’habitatge i de lloguer social d’uns 500 habitatges. Segons la Llei 18/2007 de l’Habitatge de Catalunya per assolir l’objectiu de la solidaritat urbana, en 20 anys s’hauria d’aconseguir que el 15% d’habitatges principals fos destinat a polítiques socials, el que significa que amb les dades actuals hauríem de disposar de gairebé 4.000 habitatges per a aquesta qüestió.

Quant a les accions a impulsar des de l’administració local per tal d’assolir aquest repte, la responsable de l’OLH de VNG ha posat de manifest objectius com: aconseguir oferta regular d’habitatge assequible; evitar la degradació dels edificis; fomentar la rehabilitació per optimitzar el parc existent; impulsar mesures alternatives d’accés a l’habitatge; realitzar promoció pública; aconseguir pisos de bancs ja sigui per foment positiu o bé amb actuacions coercitives.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un mort i un ferit greu en un tiroteig a Segur de Calafell

Notícia següent

VNG estrena l’oferta de paquets turístics per atraure visitants

Notícies relacionades