L’Oficina Tècnica d’Inclusió Social de l’Ajuntament de VNG ha organitzat una nova Jornada de la Inclusió Social, aquest dimecres al matí a la sala d’actes de l’EPSEVG. L’objectiu, d’aquesta novena edició, és sensibilitzar les institucions, professionals, entitats i ciutadania sobre els factors que provoquen exclusió, i la importància d’anticipar-nos-hi i prendre mesures innovadores per donar-hi resposta.
L’alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, ha obert la Jornada reconeixent els tècnics que treballen “per fer de Vilanova i la Geltrú una ciutat més inclusiva conscient de la dificultat extrema que té aquest treball per aconseguir establir mecanismes de prevenció als riscos d’exclusió”.
La jornada d’enguany tenia com a leit motiv ‘els privilegis i desavantatges socials’ i s’ha desenvolupat sota el títol “Qui ets sense els teus privilegis? La trampa de la inclusió en un món excloent”. Per a Olga Arnau, el concepte de privilegi és una distinció per diverses causes: l’origen, la salut, la identitat, les creences, l’orientació sexual, el color de la pell, el gènere o l’aparença física. “Alguns d’aquests privilegis sembla que ens donen dret d’admissió a la societat o ens condicionen les oportunitats vitals i socials. Som davant de distincions que condicionen els patrons i estàndards de normalitat. Però la inclusió no és homogeneïtzar la diferència, sinó conèixer i reconèixer en aquesta diversitat i sense prejudicis les persones”.
D’altra banda, Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona ha defensat que: “Hem de tenir comunitats inclusives i hem de pensar com abordem els estigmes, les diferències i els prejudicis”. Llorens ha citat la sociòloga i pensadora Maria Mies: “En un context de desigualtat social creixent hem de recordar que darrera de cada exclusió hi ha un privilegi. Cal autorevisió i sacsejar-nos personal i institucionalment”.
Quant a la celebració de la jornada, destaca la ponència de Fernando González Placer, llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i doctor en Pedagogia, qui ha ofert la ponència titulada “Subjectivitats tan impotents com excloents: les nostres”, promovent una reflexió sobre les nostres creences, esquemes mentals i prejudicis.
La jornada d’enguany, molt dinàmica, ha continuat amb 4 tallers vivencials simultanis a escollir. El primer taller, “Xarxes socials: les noves àgores públiques” ha reflexionat sobre el paper de les TIC i les xarxes socials en la generació i manifestació de l’exclusió social, i sobre els diferents rostres de la discriminació, els prejudicis, estereotips, rumors i poder en el món digital. Ha anat a càrrec de Dolors Reig, psicòloga social i màster en Inserció Laboral, Multimèdia i Desenvolupament Web, autora del bloc “El Caparazón”. Un altre dels tallers, “Interseccionalitat i (des)igualtats”, ha reflexionat sobre la perspectiva interseccional en les desigualtats socials, i com combatre-les a través de processos de presa de responsabilitat individual i col·lectiva. A càrrec de Rodrigo Prieto, fundador i director de continguts de l’Institut Diversitas. Kira Bermúdez, mediadora intercultural i pedagoga social, juntament amb Moha Ait Abou, economista, tècnic d’intervenció comunitària i mediador amb joves, han ofert el taller “Cartografia d’identitats sensibles”. Els assistents hi han après a fer un camí vivencial i reflexiu sobre l’experiència de l’exclusió a través de la pròpia cartografia identitària i la cerca d’eines de reconeixement mutu, tracte d’igualtat, respecte a la diversitat i dret a la diferència. Finalment, Sara Carro, historiadora diplomada en Cultura de Pau i cofundadora de Fil a l’agulla, ha dirigit el taller “Les dinàmiques de discriminació: es poden aturar?”, que ha servit per ampliar mires i sortir de l’estàndard del que considerem normal, trencant patrons i ajudant a potenciar relacions que ens facin créixer.