Sitges dona el tret de sortida a l’Any Anglada-Camarasa

Una exposició sobre els seus anys parisencs es podrà visitar al Museu Maricel fins a finals d'any

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de la pintura 'Fleurs de Paris / Fleurs du mal', una de les que es podran veure a la mostra al Museu Maricel. CEDIDA

El Museu Maricel de Sitges dona el tret de sortida a l’any Anglada-Camarasa amb l’exposició ‘Hermen Anglada-Camarasa. Els anys a Paris’, un recull d’obres del seu període parisenc on es veuran, molts d’ells per primer cop a Catalunya, olis pertanyents als primers anys del seu èxit internacional, a cavall dels segles XIX i XX, i que l’artista mai va comercialitzar.

També s’exposaran dues pintures d’Anglada-Camarasa que conserva l’antiga col·lecció del seu bon amic Santiago Rusiñol al Cau Ferrat. Son dues obres de mida reduïda que Rusiñol va comprar en una mostra d’Anglada-Camarasa a la Sala Parés de Barcelona el 1900. L’exposició es podrà visitar des d’aquest diumenge i fins a finals d’any.

Els olis del pintor presentats al Museu de Maricel són la majoria dels pintats per Anglada a París i conservats a Catalunya, molts dels quals es podran veure per primera vegada. Cal destacar també una important obra cedida pel Museo de Bellas Artes de Asturias a Oviedo, ‘Venedor de galls’, extraordinària i atípica obra d’Anglada en aquests moments de la seva trajectòria per les seves mides (167 x 224 cm).

L’Anglada-Camarasa del tombant de segle a París s’havia format en l’entorn del grup dels nabís, pintors postimpressionistes que es van denominar a ells mateixos amb aquesta paraula, que significa profeta en hebreu i inspirat en àrab. Anglada no es va limitar a pintar com ho feien Pierre Bonnard, Édouard Vollard o Maurice Denis, sinó que va donar a aquesta línia del postimpressionisme una visió absolutament personal.

Anteriorment a Catalunya havia fet un paisatgisme d’un detallisme extrem, i ara, a París, trencava del tot amb els detalls i la fidelitat a les aparences externes, i fonia les seves imatges amb taques de colors molt intensos. Es tracta d’un llenguatge que sintetitza les composicions, on sovint algunes figures gairebé desapareixen. D’altres es reconeixen, però amb un tractament del color fora del món aparent.

Any Anglada-Camarasa

El Govern de la Generalitat va declarar el gener passat el 2021 com l’Any Anglada Camarasa, amb motiu de la commemoració dels 150 anys del naixement del pintor. De renom internacional, Hermen Anglada-Camarasa va ser representant del postimpressionisme a Catalunya i un dels pintors més internacionals de la cultura catalana. Nascut a Barcelona, va viure a Arbúcies, a París i al Port de Pollença, on va morir.

L’Any Anglada-Camarasa està comissariat per l’historiador de l’art Francesc Fontbona, màxim expert en Anglada Camarasa, i Bernat Puigdollers, crític d’art i investigador de l’art català des de mitjan segle XIX fins a la postguerra.