Els neandertals van ocupar la cova del Gegant de Sitges durant més de 30.000 anys

Una investigació de la UB constata que l'indret va ser ocupat en un període de temps "molt més llarg" del que es pensava

Els neandertals van ocupar la cova del Gegant de Sitges (Garraf) durant més de 30.000 anys. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi de la Universitat de Barcelona, on es constata que l’indret va ser ocupat en un període de temps “molt més llarg” del que es pensava.

Els antropòlegs Joan Daura i Montserrat Sanz lideren la recerca, que compta amb la datació “més completa i exacta” feta fins al moment de la cova. Si bé es creia que a l’indret hi havien viscut neandertals fa 50.000 anys, el nou estudi amplia el període i assegura que aquesta espècie del paleolític hi va habitar entre fa 94.000 i 59.000 anys. La cova del Gegant és considerada la que té més restes de neandertal de Catalunya i està amenaçada per la pujada del nivell del mar.

L’estudi també fa palès el paper de la cova dins la ruta del litoral mediterrani. Així, assegura que durant els períodes més freds del paleolític va esdevenir un corredor natural per animals i humans per tal d’evitar travessar per les muntanyes del Pirineu.

La recerca forma part d’un projecte aprovat i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.