Sitges preveu reobrir el bany a les platges dilluns vinent

Sempre i quan el municipi entri a la fase 2 del desconfinament

Imatge de recurs d'una platja de Sitges. (Cedida)
Sitges tancarà el perímetre de 12 de les 19 platges del municipi per crear un sol punt d’accés a cadascuna d’elles, on situarà agents de seguretat privada per controlar l’aforament. És la principal mesura que adoptarà l’Ajuntament per evitar una massificació de les platges i ajustar-se a les recomanacions de prevenció de contagi de la covid-19.
La previsió de Sitges és reobrir el bany a partir de dilluns 1 de juny si el municipi entra a la fase 2 del desconfinament, però les restriccions no s’aplicaran fins a mitjans de mes, quan s’espera que creixi l’afluència a les platges. A la resta del Gran Penedès, els municipis reobren el bany de forma esglaonada i apel·len a la responsabilitat individual per mantenir les distàncies de seguretat.

Després d’un primer esborrany de mesures, finalment Sitges ja ha acotat el protocol per posar en marxa la temporada de bany post covid-19. L’Ajuntament preveu fer el tancat del perímetre de les platges a partir del 8 de juny per a què estiguin ja delimitades una setmana després, quan oficialment començarà la temporada de bany. “Abans no preveiem una gran afluència de gent, ja que no podrem rebre visitants de Barcelona i l’àrea metropolitana”, explica a l’ACN el regidor de platges, Guillem Escolà.

Les platges amb l’accés controlat seran les tradicionalment més concorregudes, la majoria de les quals són a zona urbana. La previsió és situar a cada accés una parella d’agents de seguretat privada, els quals controlaran l’aforament per garantir que cada banyista pot disposar d’un espai d’uns 4 metres quadrats, com exigeix el Ministeri de Sanitat. Aquest aforament també es recollirà en uns panells informatius que mostraran l’ocupació de totes les platges a temps real.

Mentre no entri en marxa el sistema de control, el bany ja estarà permès a les platges de Sitges a partir de dilluns 1 de juny si finalment el Garraf entra a la fase 2 del desconfinament. Tot i autoritzar el bany, no es podran utilitzar les dutxes ni els rentapeus. “Els mantindrem bloquejats perquè són focus de possibles contagis”, assenyala el regidor, que es manté a l’espera de rebre directrius “més precises” per part de Sanitat. També es minimitzaran les passarel·les de fusta.

En relació a la parcel·lació de la sorra recomanada per l’estat espanyol per delimitar els espais de cada usuari a la sorra, l’Ajuntament de Sitges recela d’aquesta opció. El regidor ho considera “incongruent”, perquè avisa que qualsevol temporal podria desmuntar el sistema de parcel·lació i alhora és incompatible amb la maquinària que s’utilitza per netejar les platges. Guillem Escolà apunta que, a falta de parcel·les, hi haurà agents cívics que controlaran que es compleixin les distàncies de seguretat, alhora que apel·la a la responsabilitat individual.

Pel que fa a les guinguetes i la resta de serveis, com el lloguer d’hamaques i la contractació de massatges, s’aniran posant en marxa esglaonadament. Les guinguetes muntaran els establiments l’1 de juny, amb previsió d’entrar en funcionament les properes setmanes. Des de l’Ajuntament remarquen que qualsevol client que vulgui consumir-hi haurà de dur mascareta. Un requisit que també caldrà complir a l’hora d’apropar-se al personal que lloga les hamaques i fa els massatges.

E