Més de 500 alumnes participen en la campanya de recollida selectiva de residus a Sant Pere de Ribes

Es realitzaran tallers pràctics per conscienciar els infants i joves del municipi de la necessitat de reciclar, reduir i reutilitzar

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha iniciat una campanya de recollida selectiva de residus a les escoles i instituts del municipi. Per una banda, s’ha organitzat una campanya de sensibilització adreçada a totes les persones que formen part dels centres educatius, és a dir, professorat, alumnat, i empresa de neteja i, per l’altra, s’està proveint als centres amb els cubells necessaris perquè facin una adequada separació de residus en origen.

Més de 500 alumnes de les escoles i instituts de Sant Pere de Ribes participaran en un taller pràctic per conèixer la importància de separar i reduir els residus, així com les conseqüències d’una incorrecta separació. L’alumnat de 3r de Primària de l’escola les Roquetes han estat els primers a realitzar aquest taller, que es durà a terme pels diferents centres fins al 4 d’octubre. L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, acompanyada de la regidora, Paqui Carrasquilla, han assistit a aquesta primera sessió, on dos agents cívics i dos informadors ambientals de l’empresa Anthesis Lavola s’han encarregat d’explicar quins són els tipus de residus.

El taller ha consistit en obrir una bossa d’escombraries de rebuig i comprovar quins residus contenia, si aquests podien ser recuperables i si realment pertanyien a rebuig (contenidor gris). També els han dividit en productes evitables, productes reciclables, productes compostables i rebuig. D’aquesta manera, es pretén que els alumnes de Primària i Secundària reflexionin sobre la reducció de residus (prevenció), la seva reutilització (donar-los una segona vida mitjançant l’intercanvi o la reparació) i la millora de la separació en origen.

L’alcaldessa ha explicat que aquesta campanya se suma a la resta que s’estan fent en el municipi, com la dels comerços, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania a l’hora de separar correctament els residus en origen. Abigail Garrido ha destacat que el consistori té “el compromís i la responsabilitat” d’aconseguir “una consciència cívica i col·lectiva” per augmentar el percentatge de reciclatge. En aquest cas, aquesta campanya adreçada als infants i joves també vol arribar a través d’ells a les seves famílies amb l’objectiu de reduir els residus del contenidor gris (rebuig), que realment es podrien reciclar o reutilitzar.

Els objectius de la campanya són identificar la situació actual de les escoles pel que fa a la recollida selectiva i els mitjans per dur-la a terme; identificar les dificultats que poden trobar-se els centres educatius per a millorar els índexs de recollida selectiva i, per part de l’ajuntament, establir uns criteris homogenis pel que fa a la tipologia i distribució de cubells, que puguin adaptar-se a les diverses realitats existents en els diversos centres.

Durant els mesos de maig i juny, els agents cívics han realitzat visites a tots els centres educatius (llars d’infants, escoles i instituts) per identificar la situació de cada centre; s’han recollit les seves demandes i s’ha proposat una acció de sensibilització per a l’alumnat.

Cubells

També durant els mesos de setembre i octubre està previst lliurar a les escoles els cubells i papereres que van sol·licitar. Alguns centres, seguint amb el principi de residu mínim, han decidit aprofitar les papereres que tenen en lloc de comprar-ne de noves. Les pintaran de colors d’acord amb la fracció que necessitin i les tornaran a instal·lar, tot formant illes de recollida.

Al llarg de la primera quinzena d’octubre, i gràcies a la col·laboració dels Plans d’Ocupació, es restauraran i condicionaran les papereres exteriors que s’han pogut aprofitar, i es lliuraran cubells nous per a aquells centres que o bé no disposaven de papereres, o bé no han pogut aprofitar les que tenien.