Les trucades del voluntariat a la gent gran que viu sola permeten detectar necessitats arran de l’estat d’aïllament

S'ha previst trucar gairebé 4.000 persones de VNG, i de moment ja se n'han derivat algunes a Acció Social i la xarxa de voluntariat

Des del 25 de març, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està realitzant trucades a les prop de 4.000 persones entre 70 i 80 anys que consta que viuen soles, amb l’objectiu de detectar si poden tenir alguna necessitat arran de l’aïllament causat per l’estat d’alarma pel coronavirus. En les primeres 1.000 trucades realitzades, s’han detectat quatre situacions vulnerables que s’han derivat a seguiment dels serveis municipals d’Acció Social, i també nou persones que necessiten suport emocional. Aquestes darreres s’han derivat a les persones voluntàries que conformen la Xarxa de Suport a la Ciutadania, que les trucaran una o dues vegades per setmana per fer-ne un seguiment i xerrar una estona. En cap cas, els voluntaris demanen dades personals a aquestes persones.

Aquest procés, que continuarà en marxa el temps que sigui necessari, ha demostrat ser una bona manera d’arribar als col·lectius més vulnerables aquests dies. Entre les diverses accions per detectar possibles persones de col·lectius de risc i vulnerables, l’Ajuntament està en contacte amb els serveis que poden detectar aquestes situacions, com els centres d’atenció primària, hospitals o farmàcies.

També es fa un seguiment telefònic de les 1.200 persones usuàries de teleassistència, i s’ha ofert a les que no en són usuàries una ampliació del servei, oferint una línia 900 gratuïta per a les persones grans que es troben soles i que tinguin una salut vulnerable o una situació social complexa. L’objectiu és facilitar un canal de comunicació permanent amb aquestes persones que no tenen el servei de teleassistència i que poden experimentar situacions d’angoixa durant aquesta crisi per la Covid19. A banda, també es realitzen trucades a totes les persones que estan en seguiment des dels serveis d’Acció Social i Dependència per valorar necessitats i per donar suport emocional durant el confinament.