L’Ajuntament de Sitges convoca el 8 de maig el Pacte Local per a la reactivació socioeconòmica de Sitges postCovid-19

Avatar photo

El document de l’acord es presentarà aquest divendres, 8 de maig en el marc d’una Cimera virtual que comptarà amb representants de tots els grups municipals, consells municipals, govern, associacions i sindicats

Imatge de l’Ajuntament de Sitges. Cedida

L’Ajuntament de Sitges convocaaquest divendres, 8 de maig, el Pacte Local per a la reactivació socioeconòmica de Sitges per fer front a la crisi social i econòmica generada per la crisi sanitària de la Covid-19.

L’acord del Pacte ésun document base que està previst que s’aprovi aquest divendres 8 de maig en el marc d’una Cimera, en la qual es reunirà representants dels diferents consells de la vila i de tots els àmbits. Després de la Cimera, l’objectiu és continuar el treball a través d’un procés participatiu fins a culminar-lo al mes d’octubre amb un document final del Pacte que serà aprovat al Ple municipal.

L’impacte, que ha generat el coronavirus en la salut, les persones i l’economia, és molt greu. Amb la vista posada en el postconfinament, el govern municipal,a proposta de Junts per Sitges i amb el consens i aportacions de tots els grups municipals,té la voluntat d’impulsaraquest Pacte de recuperació per protegir els col·lectius de població més vulnerable, així com també, el teixit productiu, laboral i empresarial, i donar una resposta integralper tal que ningú quedi desatès.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, assegura que “davant d’una situació tan greu com l’actual i per responsabilitat i solidaritat hem treballat plegats amb tots els grups municipals per buscar un consens ampli i unir esforços per tenir un gran Pacte Local per a la Recuperació Socioeconòmica de Sitges. Hem de marcar-nos com a objectiu comú atendre les persones més vulnerables que a causa de la crisi del coronavirus han augmentat i en paral·lel també hem de fer l’acompanyament de tots els agents econòmics i socials per garantir la recuperació del nostre municipi per minimitzar els efectes de la Covid-19”.

En aquest pacte s’incorporen a més dels grups municipals, representants dels Consells Municipals, així com també, membres de col·lectius de l’àmbit social, laboral, econòmic, cultural, educatiu i mediambiental per identificar les necessitats presents i futures de la ciutadania de Sitges i també de les empreses i comerços del municipi, proposant mesures per a la reactivació.

Per tal de fer efectiu el pacte, els seus integrants treballaran en diferents espais per garantir la participació de totes les persones o col·lectius que ho desitgin per al final de tot el procés participatiu assolir un pla de mesures per aplicar-lo com a full de ruta.

Àmbits d’actuació

El document tindrà 8 àmbits d’actuació per treballar i afrontar els nous reptes que planteja la crisi del coronavirus en els propers mesos:

  1. Reforçar el sistema sanitari
  2. Fomentar la justícia social i educativa
  3. Enfortir l’administració local
  4. Adaptar les polítiques municipals a la realitat
  5. Impulsar les polítiques econòmiques públiques
  6. Garantir l’accés als serveis essencials
  7. Reactivar l’economia
  8. Treballar per un futur més sostenible

La voluntat del pla de reactivació és oferir un conjunt de mesures per a la reconstrucció social i econòmica que prioritzaran la nova agenda d’actuacions municipals, i especialment, incidirà en aquells aspectes que precisin de major atenció. Alhora el Pla també pretén entendre la crisi com una oportunitat de canvis de model i reforçarà canvis d’hàbits especialment pel que fa referència al canvi climàtic.

En total es crearan 6 taules de treball: taula de treball per l’impuls social; taula per l’impuls econòmic i ocupacional; taula per l’impuls cultural; taula per l’impuls educatiu i taula per l’impuls mediambiental.

A través d’aquest Pla estratègic per a la Reactivació socioeconòmica de Sitges postCovid-19 es pretén dinamitzar una xarxa de participació representativa i diversa per garantir la participació del sector social, cultural i laboral, econòmic, mediambiental i educatiu. Durant el procés per elaborar el pla, també s’implementaran metodologies de participació innovadores virtuals 2.0 i de trobades presencials segures, i es posarà en marxa un sistema de gestió transversal del contingut del Pla per integrar les propostes participatives i les validacions tècniques.

La metodologia que s’utilitzarà serà a partir de dinamitzacions entre les diferents parts implicades (entitats, associacions, col·lectius diversos i persones a títol individual) per teixir vincles; acompanyament i avaluació contínua per tenir una gestió eficient i participada del projecte; treball col·laboratiu de co-creació, i anàlisi i visualització de dades.

Per conformar la xarxa de participació del procés es faran servir diferents eines com cimeres, entrevistes telefòniques i virtuals, una enquesta online, dinamització a través de la plataforma Decidim Sitges, fòrums virtuals de debat, sessions  autogestionades de participació i quadres d’anàlisi de les aportacions, entre d’altres.

El procés per al Pla de Reactivació socioeconòmica de Sitges postCovid-19 es divideix en 4 fases:

Fase 1. Preparació i inici. (Maig)

L’objectiu d’aquesta fase és convocar tots els consells municipals sectorials, acordar el Pacte, formalitzar-ho mitjançant una cimera inicial i validar el procés abans d’obrir-lo a les persones participants.

En aquesta primera fase es fa una diagnosi sectorial dels diferents consells municipals, també es realitzarà la primera cimera del Pacte per validar l’acord del pacte i després es començarà a fer enquestes.

Fase 2. Recollida d’aportacions

En aquesta segona fase l’objectiu és dinamitzar les Taules de treball previ a la seva reunió, mitjançant la recollida de propostes en la plataforma Decidim Sitges.

La intenció és ampliar la xarxa de participació, fidelització i la implicació de participants dels 6 sectors. Els participants generaran el contingut per dinamitzar a partir de la  diagnosi i les propostes del Pla les taules de treball per l’impuls social; taula per l’impuls econòmic i ocupacional; taula per l’impuls cultural; taula per l’impuls educatiu i taula per l’impuls mediambiental.

Fase 3. Deliberació i construcció de propostes. (Juny – Setembre)

La tercera fase pretén obrir espais de participació deliberativa per a l’elaboració del Pla. En aquests espais s’aprofitarà el debat i contingut generat pels participants en la fase anterior i es treballaran en dues sessions per a cada Taula i una Cimera, el diagnòstic, la visió i les propostes del Pla.

D’aquesta fase es preveu obtenir el primer esborrany del Pla per a la reactivació socioeconòmica de Sitges post COVID-19. Alhora també es realitzarà la segona cimera del Pacte.

Fase 4. Devolució i tancament. (Setembre – Octubre)

En aquesta fase està previst fer la revisió de l’esborrany per part dels participants i ciutadania mitjançant la plataforma Decidim Sitges. Després es redactarà al mes d’octubre el Document final del Pla per a la reactivació socioeconòmica de Sitges post COVID-19 amb el retorn de resultats i es proposarà un grup motor que doni seguiment i sostenibilitat a l’execució del Pla. També es realitzarà la tercera cimera del Pacte i es constituirà el grup motor de seguiment. Finalment, el Pla final es portarà a aprovació al Ple Municipal del mes d’octubre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més ajuts alimentaris de productes frescos a les famílies d’Alcanar que ho necessiten

Notícia següent

L’Ajuntament de Mollerussa comença a fer testos serològics a tota la plantilla municipal

Notícies relacionades