“La Diputació de Barcelona al costat de les persones” per Juan Luis Ruiz

En aquesta context de lluita generalitzada contra la pandèmia de la Covid-19, el nostre territori ni es pot quedar enrere ni es quedarà enrere

Imatge de Juan Luis Ruiz, candidat a l'alcaldia de VNG pel PSC. Cedida

La crisi de la pandèmia de la Covid-19 ha tornat a posar sobre la taula la importància del suport i la col·laboració que ha d’existir entre les diferents institucions i administracions que integren una unitat territorial. Un fet evident que ha de tenir l’obligació de posar en el mig de l’acció política la preservació de l’estat del benestar i sobretot la qualitat de vida de les persones.

Des del decret de l’estat d’alarma, la Diputació de Barcelona, tot i exposar-se de nou a una situació fins ara mai viscuda i que, de ben segur, serà un precedent en la nostra història contemporània, no tan sols per les magnituds i la rapidesa en la propagació de l’emergència sanitària pel SARS-CoV-2, sinó per les múltiples conseqüències que ha adoptat en forma de crisi econòmica i social, sabia que havia de donar resposta i fer front a la situació tan convulsa com complexa que colpejava casa nostra. No podíem permetre’ns que cap municipi ni cap persona del nostre territori es quedés enrere.

Tot just iniciàvem la recuperació econòmica d’una de les pitjors recessions que ha patit aquest país i que, per desgràcia, encara, avui, manté a un 21% de la població sota les seves conseqüències pel fet de viure per sota del llindar de pobresa.

És ara, en moments d’incertesa, quan la ciutadania requereix unes actituds i decisions polítiques que estiguin a l’altura i que puguin garantir una societat socialment més justa, sense diferència de classes i amb un mateix nombre d’igualtat d’oportunitats.

En aquest aspecte, la Diputació ni s’ha fet enrere ni es farà enrere; així ho ha demostrat des del minut zero de la pandèmia quan ja es va coordinar per ajudar a municipis i centres hospitalaris, a través de l’adquisició de material sanitari. La realitat és que ara les prioritats són unes altres de les que quan al juliol s’iniciava la legislatura.

Una raó més que suficient per la qual ens hem vist amb el deure de modificar el nostre programa de govern, 2019-2023, i per la qual hem elaborat un Pla de Xoc dotat de 1000 milions d’Euros, capaç de contenir i revertir les conseqüències que està produint aquesta pandèmia en la paralització de l’economia i en la retracció de la generació de riquesa, sense permetre que la nostra ciutadania surti encara més malmesa.

Tanmateix, dins d’aquest nou marc, i amb l’objectiu de proveir de recursos els nostres municipis, com a institució destinarem, gràcies al “Nou Pla Xarxa de Governs Locals”, 900 milions d’Euros que seran distribuïts, en tan sols tres anys, entre tots i cadascun dels tres-cents onze municipis que conformen la província de Barcelona.

En aquest sentit, i portant-ho al tema que més em pertoca com a Diputat Delegat de l’àmbit de Turisme, el nostre compromís amb un dels principals motors i atractius del nostre territori és ara més ferm que mai.

Des de la Delegació de Turisme de la Diputació de Barcelona, som plenament conscients de tot el que ha suposat la paralització del sector durant aquests quasi tres mesos. Una situació que s’ha donat també arreu de Catalunya i que requereix la implicació d’un elevat gruix de les administracions i institucions territorials.

Així, doncs, és adient anunciar que, a hores d’ara, la Diputació de Barcelona es troba treballant en col·laboració amb l’Agència Catalana de Turisme i la resta de diputacions de la geografia catalana, en una campanya a gran escala per a la promoció turística de Catalunya, dins de l’àmbit estatal i autonòmic, que ens ha de situar com a un dels referents turístics en qualitat i oferta d’activitat de tot el país.

Però, a banda d’aquestes accions, cal que siguem nosaltres els primers i primeres que incentivem el turisme de proximitat, que fem comerç de proximitat, que dotem d’oportunitats als nostres conveïns i conveïnes visitant les seves viles i els seus establiments. Ara és l’hora de deixar-nos endur per l’instint de descobrir nous racons i indrets que de ben segur que obriran les portes de llocs que mai fins ara havíem visitat. Som mar, som vinya, som muntanya, som cultura mediterrània. Tot això és el que ens defineix com a Barcelona, tot això és el que forma el nostre bé més preuat.

Abans d’acabar, no voldria cloure aquest text sense retre homenatge i recordar a totes aquelles persones que han perdut la vida en aquesta lluita contra la Covid-19, així com agrair a tots els equips de professionals, sigui quin sigui el seu àmbit, que durant tot aquest període han demostrat la seva humanitat i han continuat donant el millor de si mateixos. Moltes gràcies i fins aviat.

                                                    Juan Luis Ruiz

                  Diputat Delegat de Turisme de la                      Diputació de Barcelona