Instal·lació d’una cambra frigorífica al Banc d’Aliments de les Roquetes

La instal·lació de la cambra frigorífica i un elevador elèctric al local va ser la proposta guanyadora dels pressupostos participatius del 2021

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La instal·lació d’aquesta cambra frigorífica i un elevador elèctric al local del Banc d’Aliments de les Roquetes va ser la proposta guanyadora dels pressupostos participatius del 2021.

L’Associació de Voluntariat Sant Camil va presentar aquest projecte perquè necessitava millorar l’emmagatzematge i la conservació dels aliments peribles.

 

Gràcies a aquests aparells, el Banc d’Aliments podrà tenir productes frescos (fruita, verdura o d’altres que necessiten refrigeració) en un adequat estat de conservació i també millorar l’espai de magatzematge i la gestió, facilitant l’esforç físic que fan les persones voluntàries amb la càrrega i descàrrega de camions i el magatzematge dels aliments.

Amb aquesta renovació aconseguiran també més eficiència energètica en reduir el consum elèctric, atès que els frigorífics que tenien abans eren obsolets.

L’Ajuntament col·labora amb l’associació de voluntaris de sant camil, entitat gestora dels banc d’aliments municipal, des de l’any 2014. L’any 2018 es va formalitzar la cessió d’aquest local (al costat de les dependències municipals de la vinya d’en petaca), on s’emmagatzemen i es distribueixen els queviures.

Durant l’any 2022 el projecte ‘ajut solidari’, de l’Associació Voluntariat de Sant Camil, ha permès fer arribar aliments i productes d’higiene i primera necessitat a 440 famílies. En total han suposat 1.864 persones beneficiàries del banc d’aliments (626 eren menors) i que han estat derivades des dels serveis socials.

 

S’ha passat de 2.451 persones beneficiàries l’any 2020, en plena pandèmia de la covid-19, a 1.864 persones l’any 2022, és a dir, 587 persones menys, recuperant així, de mica en mica, les xifres pre-pandèmiques. Pel que fa a les famílies, es van atendre a 513 famílies l’any 2020, donant-se també una reducció progressiva (457 a l’any 2021 i 440 al 2022).

Les prescripcions de lot d’aliments també han tingut una disminució respecte a l’any 2020, quan es van produir 9.298. L’any 2022 han passat a ser 7.643.

El projecte Ajut Solidari té per objectiu garantir les necessitats bàsiques d’alimentació de les persones i famílies que més ho necessiten.

 

Funcionament del Banc d’Aliments a Sant Pere de Ribes

La distribució dels béns es fa a través de dos centres de repartiment, un a ribes i un a les roquetes. El gruix dels aliments arriba del banc d’aliments de Barcelona i del fons europeu (fega), mentre que els articles d’higiene i neteja els aporta la nau a Barcelona. Des de fa un parell d’anys els dos centres de repartiment han millorat el servei que ofereixen, passant a funcionar com un autoservei.

Les persones i famílies derivades al recurs recullen en algun dels centres de distribució de l’entitat un lot principalment d’aliment sec cada 3 setmanes en funció dels membres que la composen. L’entitat intenta complementar aquest lot amb l’entrega d’aliment congelat o fresc que obté d’establiments col·laboradors i entitats com la Fundació Banc dels Aliments.

 

El format de lliurament d’aliments està basat en l’autoservei i permet el lliure moviment pel local perquè les persones puguin accedir als productes disponibles. La quantitat i el tipus de producte la pot decidir la persona en funció dels límits establerts segons la tipologia de prescripció, les seves preferències i l’estoc d’aliments disponible.

L’Ajuntament col·labora activament amb el Banc d’Aliments a través de convenis de col·laboració, donació de productes, cessió d’espais, suport en les campanyes de recapte o altres accions com la iniciativa del projecte reciclos (el sistema de devolució i recompensa d’ecoembes), amb la qual es va lliurar un donatiu pel projecte ‘ajut solidari’; gimcanes populars; o les campanyes de recapte pel cistell solidari.