La celebració del Dia Internacional de la Dona es farà conjuntament als municipis de Cubelles, Canyelles i Olivella

El lema d'aquest 8M, 'No ajudis, implica't', apel·la directament a la corresponsabilitat

Els ajuntaments de Cubelles, Canyelles i Olivella juntament amb el Consell Comarcal del Garraf han dissenyat conjuntament una programació d’activitats per a celebrar el Dia Internacional de la Dona. Amb el lema No ajudis, implica’t, la commemoració girarà al voltant de la corresponsabilitat, és a dir la distribució equilibrada, equitativa i funcional de la planificació, l’organització i la realització de les tasques domèstiques, de la cura d’infants i de les persones dependents, dels espais d’educació i del treball remunerat. Així, les diverses activitats reforçaran la idea la importància de la participació responsable de totes les persones del nucli familiar en l’execució de les tasques domèstiques, i del conjunt de necessitats: organització, planificació, ús del temps, etc.

El primer acte tindrà lloc diumenge, 7 de març, quan s’oferirà a tota la ciutadania un monòleg de l’actriu Yolanda Villena Gil, amb la direcció artística de Mònica Muntané, i un debat posterior amb Alba Garcia, tècnica en polítiques públiques d’igualtat de l’Ajuntament de Sant Feliu i exdirectora del Programa de seguretat contra la violència masclista de la Generalitat de Catalunya.

El dilluns 8 de març a les escoles de tots tres municipis es distribuirà una càpsula en vídeo amb el conte teatralitzat El meu pare és mestressa de casa. I què? a càrrec de l’Àula d’Activitats Teatrals Tracart. Amb aquest conte es proposarà que l’alumnat faci un dibuix sobre la corresponsabilitat per realitzar-ne un vídeo posteriorment. Per als joves s’ha creat un repte de Tik Tok sobre la corresponsabilitat, que es llençarà també el 8 de març i estarà actiu fins el 29 de març. Es premiarà la participació amb el sorteig de tres anelles de llum amb suport per al mòbil. Igualment, es distribuirà material d’altres campanyes entre les persones participants i es podrà recollir als espais joves de cada municipi.

Aquest treball conjunt s’ha desenvolupat en el marc de la Taula d’Igualtat de Canyelles, Cubelles i Olivella, constituïda el passat mes de novembre per a incorporar transversalment la perspectiva de gènere, promovent activament la igualtat efectiva de dones i homes.

Actes a Cubelles

A banda dels actes coordinats a nivell comarcal, a Cubelles també es faràn els següents actes commemoratius propis al voltant del 8M. Coincidint amb el mercat ambulant setmanal, el matí del 5 de març s’instal·larà a la plaça del Mercat una carpa del Punt Lila per donar informació dels actes programats.

La jornada del 8M començarà amb un especial de l’espai Violeta ràdio a Ràdio Cubelles a partir de les 11.00 h. El mateix 8 de març l’artista local i membre del Centre Violeta, Arantxa Manrique, farà una donació a l’exposició permanent del pallasso Charlie Rivel emmarcat en els actes d’homenatge del centenari del naixement de Paulina Schumann, filla adoptiva de la vila. A les 19.00 h. es farà la lectura del manifest oficial de la jornada a la plaça del Castell. L’acte comptarà amb l’actuació de la coral l’Espiga XXI i es projectarà un vídeo d’homenatge a les dones de Cubelles.

Els actes commemoratius es faran dursant tot el mes de març, com la il·luminació de la façana del castell de color lila i les visites guiades previstes per als dies 13 i 27, que tindran de tema comú les dones de 1767.