Els Museus de VNG es preparen per a la seva reobertura

A partir de dimarts es podran visitar gratuïtament el Balaguer, l'Espai Far i La Sala, i a mitjans de juny el Papiol, el del Ferrocarril i la Masia d'en Cabanyes

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Foto: Aj.VNG

Després que els equipaments museístics de la ciutat celebressin de manera virtual, i amb molta participació, el Dia Internacional dels Museus, l’arribada de la Fase 1 de desconfinament permet l’obertura dels primers museus de la ciutat per a realitzar visites per lliure i amb un terç de l’aforament. Els primers en fer-ho seran la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l’Espai Far i el Centre d’Art Contemporani La Sala, aquest proper dimarts 26 de maig.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha destacat que “els museus formen part del dinamisme d’aquesta ciutat i, per tant, teníem clar que havien d’obrir el més aviat possible. Serem dels primers museus de tot Catalunya a obrir perquè entenem que els museus són serveis públics i en moments com aquests és quan tenen més sentit que mai”. En un moment d’escoles tancades, ha dit, els museus són una bona oprtunitat educativa per a les famílies, i és per això que l’entrada serà gratuïta fins al 30 de juny.

“Els museus són equipaments socials i ara no poden estar tancats.  Volem ser equipaments útils per a les famílies i la ciutadania de Vilanova i la Geltrú. Creiem que és una bona oportunitat perquè la gent vingui a conèixer els museus, gaudeixi del patrimoni cultural i esdevinguem una oferta més dels recursos educatius i de lleure que hi ha a la nostra ciutat”, manifesta el regidor.

En aquest sentit, Medina ha explicat que “s’han creat diferents recorreguts segons l’etapa educativa, amb activitats per fer durant les visites amb famílies. A banda, s’ha desenvolupat tot un seguit de qüestions a desenvolupar presencialment o no per educació secundària, i s’ha posat la col·lecció en línia pels alumnes de batxillerat i els universitaris, que permeten descobrir les nostres col·leccions de manera autònoma”. A les pàgines web dels diferents museus hi ha tota la informació i el material per ajudar a seguir el recorregut de les visites per lliure, i que també es podrà descarregar des dels telèfons mòbils o tauletes.

El Balaguer i l’Espai Far obriran de dimarts a diumenge de 10 a 14 h, i el Centre d’Art Contemporani La Sala de dimarts a divendres de 18 a 20 h, i dissabtes i diumenges d’11 a 14 h. L’entrada a La Sala es mantindrà gratuïta com és habitual. Mentre duri la primera etapa de la reobertura, la visita a aquests tres espais només es podrà realitzar per lliure i complint amb totes les mesures de seguretat i prevenció establertes per les diferents autoritats sanitàries.

Pel que fa al Museu Romàntic Can Papiol, el Museu del Ferrocarril i la Masia d’en Cabanyes, es preveu que obrin portes a mitjans de juny. La biblioteca de consulta Víctor Balaguer, ubicada a l’edifici del Marquès de Castrofuerte, obrirà en el moment que s’arribi a la fase 2, i sempre amb cita prèvia. La Torre Blava -Espai Guinovart, per les seves dimensions, romandrà tancada fins que la situació estigui normalitzada.

Gran resposta de les xarxes a les activitats virtuals del Dia Internacional dels Museus

La proposta “Volem estar amb tu!” per celebrar el Dia Internacional dels Museus aquest dilluns 18 de maig ha tingut molt bona acollida per part del públic. Degut a les circumstàncies generades per la Covid-19, els museus de Vilanova i la Getrú no van poder obrir portes, i la proposta d’enguany es va centrar en una gran presència a les xarxes socials.

Pel que fa a les dues iniciatives conjuntes proposades, l’activitat “Fes like” i “Posa la teva petjada” han comptat amb més de 650 participants virtuals entre que han omplert els museus de noms i petjades de colors a les diferents xarxes socials entre el dissabte 16 i el dilluns 18 de maig.

Per altra banda, 280 persones han participat en el Museum Quiz familiar, permetent que les famílies, sense moure’s de casa, hagin posat a prova els seus coneixements sobre els museus de la ciutat. Paral·lelament, els equipaments també han treballat propostes de manera individual sota el lema que enguany marcava aquesta jornada: “Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió”, proposades per part de l’Agència de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

El regidor de Patrimoni Cultural ha remarcat el fet que “tot i la situació d’incertesa i de canvi d’hàbits que ens toca viure, hem vist durant aquests dies que la gent s’ha apropat als museus de forma virtual i aquests han continuat desenvolupant la seva tasca de servei públic. Les activitats dels museus de la ciutat al voltant del Dia Internacional dels Museus han estat un èxit que ha apropat les institucions a la ciutadania i, alhora, ha consolidat la visió unitària dels museus de la nostra ciutat. Els hem omplert de petjades”.

La previsió és que dissabte 14 de novembre es pugui celebrar l’edició d’enguany de la Nit dels Museus, amb els museus oberts i amb les mesures de seguretat i protecció adequades.