VNG i els municipis costaners del Garraf al Baix Camp es coordinen per a l’obertura de les platges

Constituïts com a taula, demanen poder muntar les instal·lacions per tenir-les a punt quan se'n permeti l'ús, i posposar les taxes d'ocupació als concessionaris

Imatge del parc aquàtic vist des de la Platja de Ribes Roges aquest matí. Foto: Nuria F.D.

Els municipis del litoral de les comarques del Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès i el Baix Camp s’han reunit aquest dijous telemàticament per abordar l’obertura de platges i les dificultats que s’albiren per al sector turístic i de serveis a causa de la pandèmia per la Covid-19.

L’objectiu és afavorir la recuperació econòmica i la reactivació del serveis amb totes les mesures sanitàries per garantir la seguretat i contenir l’expansió del virus perquè els usuaris puguin gaudir dels espais litorals en les millors condicions, a l’hora que es protegeix els ecosistemes com espais saludables.

Les mesures de desescalada permeten en aquests moments practicar esport individual, i a partir de la Fase 2 es podrà accedir a les platges per al bany, però no es podran utilitzar les dutxes ni rentapeus, i caldrà mantenir els 2 metres de distància de seguretat. L’obertura de les platges amb tots els serveis i instal·lacions no està prevista fins a la Fase 3. Per poder planificar l’obertura segura de les platges per a aquesta temporada de bany 2020, caldrà establir mesures que permetin definir la distància de seguretat entre usuaris, i és per això que els municipis del litoral demanen poder instal·lar els serveis públics i privats de les platges amb temps suficient.

Segons la regidora d’Espai Públic, Marta Jofra, “cal fer pressió a les administracions superiors per afrontar aquesta crisi i reactivar el sector econòmic vinculat a les platges, sense perdre de vista que són espais naturals que cal potenciar i respectar com a tals”.

Amb l’objectiu de promoure la recuperació en tots els àmbits, inclòs l’econòmic, que fa referència a les activitats del sector turístic com a base de l’economia de molts municipis, la Taula ha signat 2 pactes dirigits a la Generalitat i al Ministerio para la Transición Ecológica sol·licitant resolucions i mesures.

En el cas de la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar del Ministeri, s’ha sol·licitat l’exoneració de les taxes d’ocupació des de l’inici de la pandèmia fins a final de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del pla d’usos, per compensar l’aturada de l’activitat econòmica.

En el cas del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, han demanat disposar el més aviat possible del Pla d’Usos de les platges per a aquesta temporada, l’autorització per començar el muntatge de les instal·lacions de serveis públics i privats amb més de 15 dies d’antel·lació per tenir-les a punt quan se’n permeti l’ús, així com la informació dels requeriments de seguretat i distanciament sanitaris.

Els 17 municipis que formen la Taula per un Litoral Sostenible, creada el mes de febrer a través del Pacte de Comarruga arran del temporal Glòria, s’han unit per gestionar un litoral econòmicament viable, socialment equitatiu i ambientalment sostenible. Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant representen 110 km del litoral Mediterrani de Catalunya.