El Retiro arrenca la commemoració del 150è aniversari

La presentació del llibre ‘El Retiro.150 anys de vida sitgetana. 1870-2020’ i l’exposició commemorativa de l’efemèride configuren part de la celebració d’un segle i mig de l’entitat retirista

La Societat Recreativa El Retiro celebra aquest 2021 el seus 150 anys i ha donat el tret de sortida a la celebració amb un emotiu acte, celebrat dissabte passat, al Saló Teatre de l’entitat. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, s’ha mostrat orgullosa per celebrar els 150 anys d’El Retiro i ha reivindicat que “és una entitat consolidada com un dels impulsos i batecs associatius més influent de Sitges. Sempre resistint a les adversitats i al pas del temps, el Retiro té aquesta transcendència per la infinitat de persones que hi han dedicat hores i treball”. Aurora Carbonell també ha recordat les persones que han passat per l’entitat i ja no hi són i, especialment, a l’expresident retirista, Antoni Sella, recentment traspassat.

En la celebració, la presidenta d’El Retiro, Elena Ferré, s’ha mostrat satisfeta i orgullosa per 150 anys de vida activa, encara que “no ha estat fàcil arribar fins aquí”, ha reconegut, “però l’empenta, el treball, la il·lusió i una força davant les adversitats han fet s’hagin superat els esculls amb la mirada posada en un futur prometedor i ple de projectes”. Elena Ferré ha remarcat la importància de les entitats en l’àmbit local, nacional, cultural, social i didàctic :”És un deure que tenim amb totes les generacions de retiristes que ens han precedit i marcat el camí,  i seguir sent un pilar indispensable com fa 150 anys de la nostra vila”.

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), Pep Morella qui ha assenyalat “les arrels de molts ateneus del nostre país venen de lluny i són garantia de pervivència en el temps. Ens hem de sentir orgullosos de seguir dempeus i de continuar mantenint el nostre patrimoni”.

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, s’ha afegit a les felicitacions a través d’una carta en la que ha posat en valor El Retiro com”  una valuosa eina per a la difusió de cultura popular del nostre país, i com a un element cohesionador”.

L’acte, conduït per Joan Duran, ha començat amb la conferència pronunciada pel Cronista Oficial, Joan Yll Martínez, i en la qual ha repassat la història d’El Retiro, amb anècdotes i alguns fets inèdits.

Amb totes les mesures de seguretat anti-covid, la vetllada ha comptat amb la música de Retrio i s’ha projectat un reportatge audiovisual sobre la història de l’entitat i els socis, realitzat per Ferran Vilanova. Alhora s’ha presentat el disseny del logotip del 150è aniversari, obra del dissenyador gràfic Albert Verdú.

L’estrena de la sardana del 150è aniversari del Retiro, a càrrec de la Coral Internacional Sitges Canta amb música de Blai Fontanals i lletra de Joan Duran, també ha estat un dels moments àlgids de l’acte. El so de les gralles i el confeti daurat han posat el colofó al tret de sortida de la celebració del 150è aniversari d’El Retiro.

Els actes continuen amb  la presentació del llibre ‘El Retiro.150 anys de vida sitgetana. 1870-2020’ de Roland Sierra i Jordi Fusté, dissabte vinent, 17 de juliol, a les 19 h saló teatre de l’entitat. L’acte serà moderat per la periodista sitgetana Rita Marzoa. La programació també inclourà l’exposició commemorativa  ‘150 anys de la Societat Recreativa El Retiro’ que es farà del 22 d’octubre al 7 de novembre al Miramar-Centre Cultural.