Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Garraf recupera el Carnaval al carrer

La rua de Canyelles dona el tret de sortida al primer Carnestoltes post pandèmia

Els municipis del Garraf recuperen aquest febrer una de les seves festes insígnia. El Carnaval torna enguany als carrers, després d’un 2021 en què la pandèmia va obligar a suspendre la festa, celebrada de forma simbòlica amb actes virtuals. Canyelles ha estat el primer municipi en tornar a lluir disfresses, coreografies i lluentons amb la rua desplegada aquest dissabte a la tarda. Una desena de colles amb 500 participants han ballat eufòricament, amb nombrosos somriures amagats rere mascaretes per prevenir la covid. A la resta de la comarca, Sitges ha presentat la Reina del Carnaval mentre Vilanova celebra aquesta nit els tradicionals balls de mantons com a tret de sortida a deu dies carregats d’actes.

Tot i que el Carnaval comença oficialment aquest proper dijous, amb el tradicional Dijous Gras, alguns municipis del gran Penedès avancen els seus actes principals per esponjar el calendari. Al Garraf, Canyelles històricament any rere any ha obert la veda de la disbauxa imposada pel Carnestoltes, i aquest dissabte ha estat pioner en treure les carrosses al carrer després de l’esclat de la covid.

En l’última edició de la festa, el febrer del 2020, el poble va reunir 16 colles amb 1.300 persones disfressades. En la primera edició post pandèmia, els participants han caigut per sota de la meitat. Arran de la covid, l’organització es va proposar limitar la rua a un màxim de 700 persones i finalment n’han estat 500. L’alcaldessa, Rosa Huguet, apunta a l’ACN que “des del primer moment es va tenir clar que no es volia posar en risc la festa i evitar grans massificacions”.

A banda de limitar el nombre d’inscrits, una altra novetat derivada de la pandèmia és la prohibició de fumar i consumir alcohol durant el recorregut. Huguet sosté que la mesura permet garantir un major “control” de l’espectacle “i evitar situacions incòmodes de cara als espectadors”, si bé algunes carrosses finalment no han seguit estrictament la norma. “Volem donar exemple d’un Carnaval ple de llum i de color”, ha apuntat l’alcaldessa, tot celebrant la participació de colles d’arreu del gran Penedès.

Pel que fa a les mascaretes, a Canyelles han descartat obligar els participants a dur-la. Huguet ha detallat que la decisió es va prendre de forma consensuada amb els membres de les colles “per facilitar el lluïment de les coreografies”. Així i tot, algunes de les carrosses participants han optat per dur mascareta, i una de les colles l’ha dissenyat com un element més de la disfressa. Altres membres dels grups, en canvi, han ballat a cara descoberta, com abans de la pandèmia.

Com a municipi del Garraf pioner en recuperar el Carnaval al carrer, des de Canyelles l’alcaldessa assegura que era una “necessitat” tornar a veure les rues lluint les seves millors gales. “No oblidem que som una comarca plena d’actes durant l’hivern i primavera, on estem acostumats a encadenar una festa rere l’altre”, ha recordat.

A banda de Canyelles, altres municipis penedesencs també treuen aquest cap de setmana les carrosses al carrer per primer cop després de la pandèmia. A l’Alt Penedès, Castellví de la Marca celebrarà la rua amb poc més de 500 participants repartits en nou colles, la meitat que el 2020. Demà diumenge ho farà Sant Martí Sarroca, amb una desena de grups i 700 participants, una quarta part dels que ho feien abans de la covid. L’altra cara de la moneda són pobles com Sant Jaume dels Domenys, que ha suspès la rua d’aquest cap de setmana per la covid.

Sitges presenta la Reina del Carnaval

Al seu torn, Sitges ha donat la benvinguda aquest dissabte a la tarda a la Reina del Carnaval d’enguany. El Carnaval més mediàtic de Catalunya l’encapçala aquest cop una deessa “empoderada”, segons destaquen els organitzadors del personatge, que el situen procedent del regne del gel. Aquest any, la comitiva que l’acompanya són tot dones.

La llegenda del personatge es basa en un Sitges glaçat per un déu mentider i despietat, que “va sembrar el caos entre aquelles més assenyades, va esquinçar el cor d’aquelles més enamorades i va congelar la veu d’aquelles més atrevides”. A partir de dijous, la Reina compartirà regnat amb el Carnestoltes, que es presentarà amb l’espectacle del tradicional Arribo.

Mentrestant, Vilanova i la Geltrú viu aquesta nit el tret de sortida al seu Carnaval amb els balls de mantons a les entitats. Amb la Merengada de Dijous Gras suspesa enguany per la covid, serà divendres quan la ciutat s’endinsarà als actes principals, amb l’Arrivo del Carnestoltes –aquest cop només amb sermó i sense rua de carrosses-. El diumenge 27, el Carnaval vilanoví viurà el seu punt àlgid amb la celebració de les Comparses, les guerres de caramels que inunden la ciutat. L’última edició abans de la pandèmia hi van participar 17.000 persones.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben un home mort a l’Eixample de Barcelona

Notícia següent

Manifestació pels carrers de Lleida per demanar l’absolució de Hasel

Notícies relacionades