Ciutats Defensores dels Drets Humans comença l’edició de primavera. Ajuntaments, entitats i institucions de Catalunya recolzen les persones que defensen els drets humans arreu del món. A Vilanova i la Geltrú, en aquesta edició, ens visiten dues defensores, de Guinea Equatorial i d’Iran, respectivament.
Dijous, 20 d’abril
Melibea Obono parlarà sobre “(Des)Igualtat de gènere i persones LGTBI+ a Guinea, drets no reals”. És una xerrada sobre les desigualtats de les dones i persones vulnerables LGTBI+. Ho farà amb dos grups a l’institut FX Lluch i Rafecas: la primera sessió de 10:15 a 11 h, i la segona d’11:05 a 12 h.
Melibea Obono és l’escriptora més destacada de Guinea Equatorial (Evinayong, 1982), resident a la capital, Malabo. Els seus llibres denuncien la situació de les dones del seu país, que va ser colònia espanyola fins al 1968. És també una de les cares visibles de “Somos parte del mundo”, l’única organització LGBT de Guinea Equatorial, actualment no legalitzada pel govern del país.
Els seus tres últims llibres han estat publicats per editorials catalanes: “La albina del dinero” (Altaïr, 2018), “Yo no quería ser madre” (Egales, 2019) i “Allí abajo de las mujeres” (Wanafrica, 2019). És Llicenciada en Ciències Polítiques i Periodisme per la Universitat de Múrcia. Màster en Cooperació Internacional i Desenvolupament per la mateixa universitat.
Divendres, 28 d’abril
La defensora que ens visita és Ryma Sheermohammadi, que oferirà la xerrada “La veu silenciada de les dones iranianes”, sobre els drets de les dones i la vulneració de drets humans, de 8 a 9 del matí a l’escola el Cim de la plaça dels Cotxes (per a alumnes de 3r d’ESO), i després a la biblioteca Joan Oliva, on oferirà una sessió formativa per al personal de l’Ajuntament. Serà de 10.45 a 12 h
Ryma Sheermohammadi és traductora, intèrpret i divulgadora cultural d’origen iranià que viu a Barcelona. Destaca pel seu activisme en defensa dels drets humans de les dones iranianes, després de la mort de la jove Masha Amini el passat mes de setembre per la “policia de la moral” i del moviment de protesta que ha sorgit com a reacció a la repressió del règim teocràtic iranià. Ryma també ha denunciat l’empresonament d’escriptors del seu país que s’han posicionat en defensa de la convivència entre diferents religions a l’Iran, com és el cas de Mahvash Sabet y Mehdi Bahman.